Erik Skoglund om vägen tillbaka efter hjärnblödningen: ”Vad fan är det som händer?”

SPORTBLADET

För första gången efter hjärnblödningen i vintras berättar proffsboxaren Erik Skoglund om sin tuffa väg tillbaka.

Efter att ha vaknat upp ur den nästan två veckor långa koman kunde 26-åringen inte ens hålla upp armarna.

– Jag tänker: Vad fan är det som händer? Varför kan jag inte göra det här? säger han i en intervju med TV3.

Under ett sparringpass i hemstaden Nyköping den 8 december förra året började Erik Skoglund känna sig dålig och fördes till sjukhus med ambulans.

Där konstaterade läkarna att han drabbats av en hjärnblödning och efter att ha opererats fördes den svenske proffsboxaren till Karolinska i Solna där han försattes i medicinsk koma. Hans tillstånd beskrevs som allvarligt men stabilt.

Knappt två veckor senare, den 20 december, hade Erik Skoglund väckts ur koman.

”Skyldig alla dem som undrat”

”Han har visat prov på många positiva tecken. Han andas på egen hand, med hjälp av en respirator, och svarar på tilltal. Han är kvar på intensivavdelningen, men den mest kritiska och livshotande delen av hans återhämtning är över”, skrev hans stall Sauerland i ett pressmeddelande.

Efter att ha återhämtat sig under vintern och våren har Skoglund nu gjort sin första intervju efter hjärnblödningen: ”Erik Skoglund: Vägen tillbaka” som sänds i TV3 på söndag klockan 19.

– Jag känner mig redo att berätta vad som hänt, och även skyldig alla dem som undrat hur jag mår, säger Erik Skoglund i ett pressmeddelande från MTG.

I intervjun, som spelades in i Nyköping, under fredagen berättar Skoglund om den hårda vägen mot en normal tillvaro.

– Det är en tuff utmaning, men det går inte att ducka. Det är bara att kämpa på och göra det bästa jag kan. Jag vill gärna tillbaka till ett liv som är likt mitt tidigare.

Fick lämna rekordtidigt

Skoglund säger att han inte minns någonting förrän han kommit tillbaka till Nyköpings lasarett från Karolinska och skulle göra ett enklare test.

– De ber mig att bara sträcka fram armarna framför mig och hålla upp dem. Och jag tänker: Va, vad ber ni mig om? Det är väl klart att jag kan göra det. Men högerarmen lyfter inte alls och vänsterarmen sitter jag och viftar med. Och jag tänker: Vad fan är det som händer? Varför kan jag inte göra det här?

Men efter det började Skoglund snabbt återhämta sig.

– Jag har rekordet ganska klart, berättade de för mig, när det kommer till att lämna rehabavdelningen efter en sån här skada. Jag tror att det tidigare rekordet var fyra månader, och då lämnade de i rullstol. Jag gick ut med en krycka efter två veckor.

Intervjun gjordes av Peter Jihde – hans första framträdande i TV3 efter kanalbytet från TV4.

– Det här var ett hedrande och på samma gång jobbigt möte, men även väldigt viktigt eftersom många har undrat så länge hur Erik mår, säger Peter Jihde i MTG:s pressmeddelande.


”Erik Skoglund: Vägen tillbaka” sänds i TV3 på söndag klockan 19.

1 av 3 | Foto: MTG SVERIGE
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM