Carl-Johan Björk

Björk: Cousins har 84 miljoner skäl att undvika mardrömmen från 2016

I kväll har Kirk Cousins 84 miljoner skäl att undvika mardrömmen från 2016. Så mycket i dollar räknat kostade quarterbacken att signa för Minnesota Vikings.

Motprestationen för Cousins – att leverera en Super Bowl-titel.

Och då måste han först säkra slutspelsplatsen.

Minnesota Vikings tog sig till NFC-finalen i fjol för att där förlora mot Super Bowl-vinnarna Philadelphia Eagles. 

Vikings QB hette då Case Keenum som är begreppet “underdog” personifierad. 

Vikings valde att gå vidare från Keenum i tron att han inte var den QB som kunde ta dem till ännu ett slutspel, samt för att han inte hade förmågan att leda dem till en Super Bowl.

Budet gick istället till Kirk Cousins. 

Prislappen för Cousins landade på 84 miljoner dollar fördelat på tre år, och ikväll så får Vikings organisation reda på om investeringen lönat sig då de möter divisionsrivalen Chicago Bears i en måste vinna-match. Det är inte ovanligt att lag som är klart för slutspel väljer att vila sina stjärnor under grundspelets sista match, detta är dock inget val för Chicago Bears förstaårs-head coach Matt Nagy.

Nagy har lett Bears till den första NFC North-segern sedan 2010, och dessutom med chansen till andraseeden i NFC. Detta skulle innebära att de står över wild card-rundan, där de med största sannolikhet skulle möta Minnesota Vikings igen, för att istället vila upp sig och spela först i divisionalrundan den 13 januari. 

Första steget för att uppnå detta är att ikväll besegra Vikings för att sedan hoppas att LA Rams förlorar sin match mot San Francisco 49ers. 

Detta innebär givetvis att Bears stjärnor inte kommer njuta av matchen från sidlinjen, utan kommer behövas på planen där de går upp emot ett lag vars QB har allt att bevisa. 

Försvaret har räddat anfallet

Inför säsongens sista match 2016 så stod Kirk Cousins, då i Washington Redskins, inför ett av sin karriärs viktigaste matcher då han mötte divisionsrivalen NY Giants i vecka 17. Cousins hade under säsongen 2016 spelat sin karriärs bästa säsong och väntades göra en drömmatch även mot Giants. Drömmatchen uteblev då Cousins kastade två interceptions, endast en touchdown samt blev sackad fyra gånger. 

Nu, två säsonger senare, så står Cousins inför exakt samma scenario men denna gång med 84 miljoner anledningar att försöka visa att han kan vinna matcher av stor vikt samt att Vikings gjort rätt i att anförtro sig åt honom som deras QB. 

Cousins första säsong i Vikings uniform har varit en tuff sådan, även om det har varit ett par fartgupp längst vägen så har Cousins ändå den nästa högsta andelen lyckade passningar (70,7%) bland ligans QBs. Men för Vikings så räcker det inte med att Cousins har lite snygg statistik, anledningen till att de valde att investera så mycket pengar i 30-åringen är för att de tror att han kommer att ge dem en mästerskapstitel. Att tro att han kommer göra det redan första året är kanske lite väl naivt, men det råder inga som helst tvivel om att de förväntar sig stordåd från quarterbacken. 

Cousins största fördel för kvällen ligger i att den spelas på hemmaplan. Vikings försvar har nämligen spelat riktigt bra på U.S. Bank Stadium och har räddat anfallet ur jobbiga situationer flertalet gånger under de senaste två åren. 

Frågan är egentligen inte ifall Cousins behöver prestera sitt bästa eller inte, frågan är egentligen om han kan spela bättre än senast han mötte Bears. I 20-25-förlusten vecka 11 kastade han två interceptions. 

Kan gå till slutspel vid förlust

Wide receiver-duon Adam Thielen och Stefon Diggs har varit Cousins favoritmåltavlor och stått för hela 2 309 yards och 17 TDs tillsammans.

En annan spelare som Cousins utvecklat kemi med är tight end-veteranen Kyle Rudolph, som under förra veckan samlade ihop hela två touchdowns samt 122 yards, och i och med det blir ett perfekt komplement till Thielen/Diggs.

Även om Vikings kan gå till slutspel om de förlorar i kväll, så gör de helt klart bäst i att vinna då förlust innebär att Philadelphia Eagles måste förlora sin match mot Washington Redskins, vilket med tanke på Eagles uppåtgående formkurva inte är vidare troligt.

Vikings säsong har ännu inte gått förlorad, men investeringen Cousins kommer mätas i dennes förmåga att leda detta lag till slutspel. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.