Från totalt kaos – till semifinal

SPORTBLADET

Uppsala slog ut Norrköping efter stor dramatik: ”Helt sanslöst”

Foto: Uppsalas Brice Massamba. Foto: Bildbyrån STR

I början av februari var Uppsala Basket en klubb i kaos.

Nu är laget i semifinal efter jättedramatik i den avgörande kvarten mot Norrköping Dolphins.

– Det har varit mycket turbulens, men nu är det slutspel och vi vill vinna guldet, säger Rickard Eriksson.

Det var i början av februari som det kom uppgifter om att Uppsalas tränare Kelly Grant fått sparken mitt under säsongen på grund av missnöje från spelarhåll. Grant följde inte med laget till bortamatchen mot Umeå, på grund av komplikationer efter en operation löd den officiella förklaringen, och Anders Jonsson licensierades som ny tränare.

Grant blev dock kvar och styrelse gick i ett pressmeddelande ut med att de hade fullt förtroende för coachen. Enligt uppgifter ska styrelsen dock ha pressats till att behålla Grant av betydande sponsorer.

Soppan fick konsekvensen att ordföranden Michael Green och ytterligare en person lämnade styrelsen. Även stjärnan Liam Rush fick lämna laget strax efter.

Stor dramatik

Trots turbulensen står Uppsala nu i semifinal. Laget slutade sexa i grundserien och hade aldrig vunnit en avgörande match i slutspel.

I den femte och avgörande kvartsfinalen mot ligatrean Norrköping Dolphins bröts förbannelsen.

Uppsala kopplade ett litet grepp direkt, men efter att Mikael Lindquist satt tre raka treor i tredje var Dolphins tillbaka trots Anton Gaddefors storspel. Den sista perioden blev högdramatisk. Lindquist fortsatte att sänka treor samtidigt som Uppsalas lagkapten Rickard Eriksson gjorde detsamma.

Med en minut och 24 sekunder kvar av matchen satte Eriksson sin fjärde trea i perioden och gav Uppsala fempoängsledning. Men Dolphins gav inte upp. Med elva sekunder kvar sänkte Lindquist sin sjunde trea till 73–74. Olouma Nnamaka brände sedan två straffkast och Dolphins fick chansen att avgöra, men Toni Postran missade skottet.

”Kommer att bli ett krig”

Uppsala kunde ta hand om returen och är nu klart för semifinal.

– Sista minuterna var helt sanslösa. Man hann inte tänka och spelade bara på insikt. Otroligt skönt och viktigt, säger lagkapten Eriksson efter segern.

Nu väntar Borås Basket i semifinal.

– Vi får njuta i kväll, sedan är det bara att ladda om. Det är helt öppet. De har hemmaplansfördelen, men vi har slagit dem. Det kommer att bli ett krig, säger Eriksson.

Enligt uppgifter till Sportbladet finns det fortfarande ett missnöje mot tränare Grant från spelarhåll. Men enligt Eriksson har laget lyckats lägga kaoset åt sidan och fokusera på rätt saker.

– Självklart påverkas man. Det har varit mycket turbulens, men nu är det slutspel och alla vi som spelar vill en sak och det är att vinna guldet. Det är bara att lägga allt åt sidan. Vi har ett mål och det är att gå till final, sedan kan allt hända.

I den andra semin ställs regerande mästarna Södertälje Kings mot Sundsvall Dragons.

ARTIKELN HANDLAR OM