Rospiggarna vann den första ronden

avStefan Holm

Vetlanda:: ”Jäkligt nöjd med resultatet ändå”

Foto: TT

Rospiggarna ledde med 14 poäng och hade guldfavoriten Elit Vetlanda i brygga.

Då svarade smålänningarna med två raka femettor.

– Man ska aldrig vara glad efter en förlust, men med tanke på inledningen är jag jäkligt nöjd med resultatet, säger sportchefen Bo Wirebrand efter 43-47-förlusten.

I den andra semifinalen besegrade Piraterna Indianerna med 46-44.

Elit Vetlanda vann elitserien och klev in i speedwayens SM-slutspel i samband med tisdagens semifinal. Det skedde med världsmästaren Tai Woffinden, Leon Madsen och formstarke reserven Jacob Thorssell på skadelistan, vilket Rospiggarna inte var sena att utnyttja.

Hallstavikslaget inledde matchen med två femettor och förlorade inte något av de fem första heaten, då ställningen var 21-9.

Det var bara början på en uppvisning som de 4 676 åskådarna i Parken sent ska glömma. Trots att Vetlanda toppade med Bartosz Zmarzlik, Jaroslaw Hampel och Emil Sajfutdinov fortsatte nykomlingen att dryga ut ledningen.

”Bedrövlig inledning”

Som mest, efter elva heat, skiljde det hela 14 poäng.

– Vad jag tänkte då vill jag inte ens tala om för dig. Vi fick en bedrövlig inledning på tävlingen, säger Bo Wirebrand.

Vad ingen kunde föreställa sig då var att Vetlanda skulle komma tillbaka, men det var just vad som hände. Med två femettor och ett oavgjort nomineringsheat plockade smålänningarna in tio poäng.

Tomas H. Jonasson, som blev svensk mästare i fredags, var inblandad i båda femettorna.

– Han började bedrövligt, men bytte cykel och har en stor del i det här, säger Wirebrand.

Rospiggarna leder semifinalserien med fyra poäng, men det är ändå fördel Vetlanda inför tisdagens retur. När lagen möttes i grundserien vann hemmastarka Vetlanda med hela 52-38.

– Det resultatet betyder ingenting nu. Det är historia, men vi ska göra vad vi kan, säger Bo Wirebrand.

”Allt är i så fall bonus”

Kommer du att få tillbaka några förare inför returen?

– Jag vet inte och vill inte spekulera. Det är bara att acceptera situationen. Allt jag får tillbaka är en bonus, säger Bo Wirebrand.

Regerande mästarna Piraterna, som saknar avstängde Darcy Ward och handskadade poängmaskinen Greg Hancock, var illa ute mot Indianerna. Med två heat kvar att köra ledde Kumlalaget med 42-36, men Piraterna vann med 46-44 efter att ha avslutat matchen med två femettor.

Indianerna, som får avsluta säsongen utan Niels Kristian Iversen och Cameron Woodward, hade kallat in Scott Nicholls. Den rutinerade engelsmannen bidrog med sex poäng på sina fyra heat.

När lagen senast möttes på motorstadion i Sannahed vann Indianerna med hela 56-34. Det talar för att Kumlalaget tar sig till final.

– Gör vi vårt jobb ska vi fixa det här. Det skiljer bara två poäng och nu är det vi som har hemmabana, säger indianledaren Daniel Andersson Bäckström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway