Oscar Pistorius dömd till fängelse

avKristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sprintstjärnan kan vara ute efter tio månader

1 av 76

Oscar Pistorius, 27, döms till fem års fängelse för dödskjutningen av sin flickvän Reeva Steenkamp.

Det förkunnade domare Thokozile Masipa i dag.

– Den åtalade är förstagångsförbrytare och verkar ångerfull, säger Masipa.

Sprintstjärnan kan dock vara ute redan efter tio månader.

I februari 2013 sköt Oscar Pistorius ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i sitt hem i Pretoria. Sprintstjärnan avfyrade fyra skott genom den badrumsdörr där Steenkamp befann sig och hon avled direkt.

För en månad sedan friades Pistorius från åtalet om överlagt mord men fälldes Pistorius för Culpable Homicide, något som under svensk lag närmast kan översättas som vållande till annans död.

Efter ett par veckors uppehåll följt av en veckas förhandlingar kring domen var den sydafrikanska sprintstjärnan i dag tillbaka i rätten för att få veta sitt öde.

Han riskerade 15 års fängelse.

”En sorglig dag”

Domare Thokozile Masipa inledde tisdagen med att sammanfatta domen, och motivera sitt beslut.

– Det vore en sorglig dag för denna domstol om det existerade en lag för fattiga, och en annan för rika och berömda, sade Masipa.

Samtidigt betonade hon att den allmänna opinionen i Sydafrika inte kan få bestämma utgången av domen.

– Samhället kan inte alltid få vad det vill. Domstolar existerar inte för att vara populära. Vår land har lämnat ett mörk förflutet bakom oss, där öga för öga rådde.

Kan vara ute nästa år

Sedan förkunnade domare Masipa att Pistorius döms till fem års fängelse för dödsskjutningen av Reeva Steenkamp.

Med gott uppförande under tiden i fängelse kan han vara ute ur fängelset inom 10 månader för att slutföra strafftiden under husarrest enligt The Guardian.

– Det råder inga tvivel om att den åtalade har bidragit enormt till samhället. Han har inspirerat många funktionsnedsatta människor. Det kan inte ignoreras, men bör sättas i perspektiv, säger domare Masipa.

Pistorius dömdes i dag även till tre års villkorlig dom efter att ha fällts för att olovligt ha avfyrat ett handvapen på en restaurang ett par veckor innan dödsskjutningen av Reeva Steenkamp.

– Det är viktigt att visa barmhärtighet vid dom. Sann barmhärtighet har ingenting med svaghet att göra. Det är ett element inom rätten, säger Masipa.

Försvarsadvokat Barry Roux avslutade dagen med att meddela att man inte kommer att överklaga domen.

Den internationella paralympiska kommittén meddelar enligt BBC att Pistorius kommer att stängas av från tävlingar i fem års tid.

Publicerad: