Tennis

Djokovic tog femte titeln i Australien

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Novak Djokovic slog Andy Murray med 7-6, 6-7, 6-3, 6-0 och vann Australian Open för femte gången.

Det betyder att han, i Melbourne, är större än både Roger Federer och Andre Agassi.

– Utan mitt team hade det inte varit möjligt. De offrar sina liv för att jag ska kunna stå här, säger den serbiske världsettan.

2008 vann Novak Djokovic sin första Grand Slam-titel, i just Melbourne. I dag blev han den spelare som har nått störst framgångar i Australian Open under proffseran.

Han delade det tidigare rekordet på fyra titlar med Roger Federer och Andre Agassi, men besegrade Andy Murray i årets final och är nu först av alla stora tennisspelare.

Det var inte det enda som gjorde segern speciell. Det var Novak Djokovics första Grand Slam-titel som pappa. I oktober blev han och hustrun Jelena föräldrar till sonen Stefan, som såg sin far skriva tennishistoria.

Medan matchen pågick la Jelena ut en bild på Twitter, där Stefan ligger framför en tv-apparat.

”I Stefans värld är pappa alltid en vinnare”, skrev hon.

Bevisligen är det så. Ett par timmar senare fick de se Novak ta emot pokalen av Roy Emerson, den ende spelaren som har vunnit Australian Open sex gånger (1961, 1963-1967).

”Hoppas ni får många barn”

Under prisutdelningen kunde ingen undgå att Novak Djokovic är nybliven pappa. Han vände sig till Andy Murray, som i slutet av november förlovade sig med Kim Sears.

– Grattis till förlovningen. Jag hoppas att ni får ett fantastiskt bröllop och många barn. Jag tänker annorlunda sedan jag blev pappa, så ursäkta om jag byter ämne, säger Novak Djokovic.

Finalen var, bortsett från fjärde set, väldigt svängig och dramatisk. Första set - då Djokovic skadade tummen - innehöll inte mindre än fyra break, och så skulle det fortsätta.

Murray: ”Ingen skam”

Murray skaffade sig en 2-0-ledning i andra set, låg plötsligt under med 2-4, tog sig samman och tvingade fram ett nytt tiebreak, som han vann med 7-4.

De två första seten tog två timmar och 32 minuter att genomföra. Murray ledde även tredje set med 2-0, men fick sedan bara ett game till i matchen.

Novak Djokovic spelade felfri tennis och visade varför han toppar världsrankingen.

– Han har ett fantastiskt facit i Australian Open och förtjänar det här. Det är ingen skam att förlora mot honom här, säger Andy Murray.

När matchen var vunnen kastade Novak Djokovic upp racketen och svettbanden på läktaren. Sedan gick han fram till tränaren Boris Becker och gjorde high ten. Han gjorde det som historisk.

– Det är fantastiskt att tillhöra elitgruppen med Roy Emerson och alla andra legender, säger Novak Djokovic.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis