LeBron James: ”Trump använder sport för att splittra oss”

Av: Lo Hägerfelth

Publicerad:
Foto: Phil Long / TT / NTB Scanpix

SPORTBLADET

I öppet krig mot NFL-spelarnas knäböjning, idrottare som vägrat besöka Vita huset.

Nu uttalar sig även basketstjärnan LeBron James angående Donald Trumps inbrott i den amerikanske idrotten.

– Jag kan inte luta mig tillbaka och inte säga någonting, säger han i en intervju med CNN.

Bilderna spred sig som en löpeld i idrottsvärlden.

För snart två år sedan valde San Francisco 49:s tidigare quarterback Colin Kaepernick att ställa sig på knä när nationalsången spelades, för att uppmärksamma polisvåldet mot svarta i USA.

En aktion som flera spelare därefter tog efter, men som USA:s president Donald Trump tyckte var ett hån mot USA:s flagga. Sedan dess har Trump bland annat jobbat för att förbjuda den aktionen.

Det är dock inte de enda idrottsstjärnorna som har valt att protestera. Senaste exemplet är NBA-mästarna Golden State Warriors, med stjärnan Stephen Curry i spetsen, som valde att inte besöka Vita huset i vad som vanligtvis brukar vara ett hedersbesök i presidenthuset.

”Kan inte relatera till det”

Dessa två aktioner är även de som basketspelaren LeBron James hänvisar till när han i en intervju med CNN kritiserar Trump, hans politik och hur han genom sina aktioner ”splittrar” den amerikanske idrotten.

– De senaste månaderna har jag lagt märke till att han på ett sätt använder sport för att splittra oss, och det är något jag inte kan relatera till, säger James.

– Jag kan inte luta mig tillbaka och inte säga någonting. Det var genom idrott som jag för första gången någonsin var tillsammans med någon vit. Jag fick en möjlighet att se dem och lära mig mer om dem, och de fick möjligheten att lära sig mer om mig... Och jag var liksom ”wow, allt detta är tack vare idrott”.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: