Garpenlöv ny förbundskapten för Tre Kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Johan Garpenlöv blir ny förbundskapten för Tre Kronor.

Han efterträder därmed Rikard Grönborg.

– Jag känner att jag vill testa mig själv, säger Garpenlöv till Sportbladet.

Ishockeyförbundet har meddelat att Rikard Grönborg, 50, lämnar uppdraget som förbundskapten för Tre Kronor efter VM 2019. Huvudanledningen är att Grönborg och familjen ska flytta till USA.

Kort därpå meddelade förbundet att Johan Garpenlöv, 50, tar över som ny förbundskapten för Tre Kronor.

– Varför jag vill göra detta är för att ta nästa steg i min utveckling som tränare. Jag har jobbat som assisterande förbundskapten och som assisterande tränare i SHL. Nu känner jag att jag vill testa mig själv, hur jag verkar och arbetar i rollen som förbundskapten, säger Johan Garpenlöv till Sportbladet.

Fick intresseförfrågan under VM

Valet av Garpenlöv innebär en en intern rekrytering. De senaste åren har han verkat som assisterande förbundskapten under Rikard Grönborgs ledning, där han varit med och vunnit VM-gulden 2017 och 2018, och har tidigare även varit team manager för Tre Kronor.

– Jag fick en intresseförfrågan under senaste VM, i Köpenhamn. Sen funderade jag under sommaren. Vred och vände på allt, som man gör när man får en intresseförfrågan. Sen satte vi oss ner här i augusti och kom fram till att jag är rätt person att leda Tre Kronor,

Den nya förbundskaptenen, och tidigare landslagsmannen, menar att det finns vissa likheter mellan honom och den nuvarande förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Spår goda chanser till nya guld

– Det kommer bli annorlunda naturligtvis. Vi har jobbat ganska tajt i två år och även året innan vi gick in i rollerna som vi har nu så jobbade vi tajt inför World Cup. Så det kommer bli annorlunda. Men jag har lärt mig otroligt mycket av Rikard. Han är en otroligt duktig coach.

50-åringen ser ljust på möjligheterna att vinna fler VM-guld de kommande åren.

– Om vi tittare på den spets på spelarna i NHL, verksamheten i Sverige och vår produktion av unga, skickliga, spelare så finns där förutsättningar för att göra bra ifrån sig i många år framöver. Förvaltar vi det på ett bra sätt och får hem de bästa spelarna har vi chans varje år att vinna det här VM-guldet.

Signerat treårskontrakt

Arbetet som ny förbundskapten för Tre Kronor blev klart i lördags. Härnäst väntar en process med att sätta ihop resten av ledarstaben.

– Jag ska ta lite god tid på mig för att hitta rätt personer, med rätt kompetenser, i rollerna som jag ska plocka in. Ingenting är klart nu.

Johan Garpenlöv tar över som ny förbundskapten med start för säsongen 2019/2020. Kontraktet sträcker sig över tre år, alltså till våren efter OS 2022.

Uppdraget blir 50-åringens första som huvudtränare. Innan han började arbeta för förbundet var han assisterande tränare i Djurgården samt arbetade som scout för Dallas Stars.

LÄS OCKSÅ

Så var Tre Kronors VM-guld 2018 – Sportbladet bakom kulisserna i 31 dagar

Publicerad:

LÄS VIDARE