Bröllopet kantades av cancerbesked: ”Försökte bara njuta”

Publicerad:
Randall (mitten) har drabbats av bröstcancer
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Randall (mitten) har drabbats av bröstcancer

SPORTBLADET

För några veckor sedan berättade OS-mästarinnan Kikkan Randall, 35, att hon drabbats av bröstcancer.

Beskedet fick hon när hon var på väg till Anna Haag och Emil Jönssons bröllop.

– Läkaren sa till mig att det bara var att försöka njuta av bröllopet, säger Kikkan Randall till Expressen.

I vintras vann Kikkan Randall, 35, OS-guld på lagsprint tillsammans med Jessica Diggins, 26. Den amerikanska veteranen meddelade därefter att hon lägger längdskidorna på hyllan.

Den 11 juli berättade den pensionerade längdskidåkerskan att hon fått ett mardrömsbesked. Hon har drabbats av bröstcancer.

Nu framkommer det att amerikanskan fick veta att det rörde sig om cancer när hon var på Gotland för det svenska längdskidsparet Anna Haag, 32, och Emil Jönssons, 32, bröllop den 2 juni.

I bilfärden från flygplatsen ringde läkaren och berättade att knölarna i bröstet var bröstcancer.

”Hade inte gjort någon skillnad”

– Men jag fick reda på att jag inte kunde göra något just då. Läkaren sa till mig att det bara var att försöka njuta av bröllopet. Och det försökte jag göra. Jag kände att det var en chans för att få umgås med dem alla. Men sedan direkt efter bröllopet flög jag raka vägen hem, säger Kikkan Randall i en intervju med Expressen.

Istället för att delge det tragiska beskedet till sina svenska vänner valde Kikkan Randall att hemlighålla cancern under sin visit på Gotland.

– Jag berättade bara för Liz (Stevens, lagkamrat reds. anm.). Det var ett så pass vackert bröllop, och det hade inte gjort någon skillnad. Så jag försökte bara njuta där och berätta för dem vid ett annat tillfälle, säger Randall till tidningen.

Det svenska längdskidsparet informerades istället om cancerbeskedet strax innan 35-åringen valde att gå ut med det offentligt.

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Haag och Emil Jönsson.

”De skulle fokusera på glädjen”

– De var väldigt överraskade över jag inte berättade för dem under bröllopet. Men jag sa bara till dem att det var deras dag. De skulle fokusera på glädjen. Anna stöttade mig genom att berätta för mig hur stark jag var. Hur jag skulle krossa den här sjukdomen. Efter det kunde vi faktiskt prata om vanliga saker – som våra känslor kring att pensionera sig. Om hur svårt det är. Där är det väldigt skönt att ha Anna. Vi kan prata om allt, och båda är väldigt positiva.

Kort efter sjukdomsbeskedet uttalade sig just Anna Haag:

”Vi är nära vänner och jag har vetat det en tid. Man tänker ju att detta inte ska drabba oss, friska och starka människor som arbetat med kroppen som främsta verktyg i hela livet. Men tyvärr är det ju inte så. Och det är ju Kikkan ett bevis på. Men hennes positivism och det att de fann ut så tidigt ger henne ett övertag som jag vet att hon inte kommer släppa. Hon är en krigare och kämpe och hon, tillsammans med sin familj och sina vänner, kommer fixa det här. Jag tänker på henne mycket och vi håller kontakten, mer än förut, och jag hoppas få träffa henne om inte allt för lång tid för att finnas där för henne. Det här är en kamp som alltför många tvingas utkämpa”, skrev Haag i ett sms till Sportbladet den 11 juli.

Kikkan Randall har i dag påbörjat sin behandling för bröstcancern.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE