Överfallet sänkte Finland

1 av 2 | Foto: Tuomas Mokko.
SPORTBLADET

Bandy-VM:s första skandal är här.

Kazakstans Alexander Nasonovs överfall på Finlands Tuomas Mokko startade ett storbråk.

– Så jäkla onödigt att det finns inte, säger Finlands lagkapten Ville Aaltonen efter 3–3-matchen.

Kazakstan vann sedan den efterföljande straffläggningen, vilket räckte för att sluta trea i gruppen medan Finland slutar på fjärde och sista plats – vilket leder till svårast möjliga semifinal om laget bara tar sig förbi onsdagens kvartsfinal mot Norge.

Men matchen blir ihågkommen för något helt annat.

"Såg galen ut"

Vid lika ställning med tio minuter kvar att spela crosscheckade Nasonov finländske Mokko i ryggen så att han mer eller mindre flög av planen.

– Det var tur att det var mjuk sarg där, annars kunde det gått riktigt illa. Det var helt uppenbart medvetet, han såg helt galen ut. Jag tror till och med kazakerna tyckte det var konstigt gjort, säger Aaltonen.

Hur kunde det inte bli rött kort?

– Det kan man verkligen fråga sig. Domarna var från Ryssland, det kan ju ha något med det att göra. Har man koll så skulle man såklart plocka bort honom.

Tre utvisningar

Det blev rejält bråkigt på mittplanen, men domarna hittade bara tre utvisningar.

Spelmässigt såg finländarna trötta ut, men offensivt var de ändå effektiva och gjorde mer eller mindre mål på de chanser de skapade.

– Vi spelade lite bättre, men det har varit tufft att spela två matcher på två dagar mot Sverige och Ryssland och vi har haft lite problem med sömnen. Nu hoppas vi på sömn och att de får till isen lite bättre till slutspelet, den är lite uppkörd i mitten och det hoppar lite.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy