Är änglarna i ligan med sjuka historier

Publicerad 2016-01-16

 Russell Wilson och Cam Newton har valt andra vägar – nu möts de: ”Tror inte Gud bryr sig”

Cam Newton och Russell Wilson sticker ut i NFL-världen. ”Jag är ett exempel på hur Gud kan förvandla något som var dåligt till något mycket bra”, säger Cam Newton.
Cam Newton och Russell Wilson sticker ut i NFL-världen. ”Jag är ett exempel på hur Gud kan förvandla något som var dåligt till något mycket bra”, säger Cam Newton.

De är änglarna i en liga full av ­historier med knarkbrott, skottdraman och kvinnomisshandel.

Quarterbackarna Russell ­Wilson och Cam Newton har valt andra vägar och möts nu i NFL-slutspelet.

– Jag är välsignad, säger Cam Newton.

Det är den 2 februari 2015 och Seattle Seahawks quarterback Russell Wilson har precis kastat bollen i armarna på motståndaren Malcolm Butler och förlorat Super Bowl.

Jublande New England-spelare fyller planen medan Wilson tar tre steg mot sidlinjen och hör Guds röst tala till honom.

Gud har skickat Wilson den bortkastade bollen för att se hur han skulle reagera.

Gud har skickat honom en möjlighet att visa världen hur han ­skulle reagera.

Detta är åtminstone hans egen bild av vad som händer. Han berättar själv om detta tillfälle inför församlingen i megakyrkan The Rock i San Diego fem månader senare.

I USA vimlar det av troende idrottare. Det är en vanlig syn att se sportprofiler peka mot himlen för att tacka högre makter.

Men Wilsons upplevelser är på en helt annan nivå. Det är mer än bara retorik utan något väldigt konkret.

Wilson lämnar över allt till Gud. Han ser sig inte själv som en troende quarterback utan en kristen, sänd från Gud att vara quarterback.

När Wilson på ett liknande sätt talar om hur Gud påverkat matchen mot Green Bay Packers veckan före Super Bowl 2015 får han svar på tal av Packers quarterback ­– Aaron Rodgers:

– Jag tror inte Gud bryr sig om utgången i en football-match. Han bryr sig om människorna som spelar, men jag tror inte han är ett football-fan, sa han.

Väljer att avstå sex

I en videoupptagning av samtalet med pastor Miles McPherson (en före detta NFL-spelare) i The Rock berättar Russell Wilson också om sitt förhållande till artisten Ciara. Hur Wilson vetat att de skulle bli ett par långt innan de träffats och när de väl träffades att Gud sagt till ­honom att han måste visa henne vägen också. För Wilson betyder det att de inte skulle ha sex före ­äktenskapet.

– Han har valt oss att göra något mirakulöst, något speciellt, säger Wilson.

Citaten har försatt Russell Wilson i rampljuset för annat än bara sitt fantastiska spel på planen och han har ansatts hårt i kommentatorsfält och bland journalister. I vanliga fall svarar Wilson slätstruket, enkelt och vant på vilken fråga som helst som kommer upp. Journalister betraktar honom som proffsig, men tråkig. Hans djupa tro och valet att vänta med sex är något som sticker ut.

En titt på Russell Wilsons Instagram bekräftar bilden av en missionerande person. Åtskilliga bilder läggs upp där han besöker barn på olika sjukhus. Ofta har han Ciara med sig vid sin sida, ofta lämnar han ett kristet budskap.

Russell Wilson – barnens bästa vän. Eller?

Han får åtminstone god konkurrens av Cam Newton. Carolina Panthers quarterback har gått fram som en ångvält på planen under den här säsongen. Bara en enda förlust under grundserien har oväntat gjort Panthers till en av förhandsfavoriterna ­inför slutspelet.

59 touchdowns har Cam Newton och Carolina Panthers gjort i år. Lika många bollar har de skänkt bort till barn som sitter på närmaste raden på åskådarplats. Cam Newton har sedan college­tiden hållt i samma vackra gest, en tradition som bjudit på många lyckliga ansiktsuttryck bland ungarna nära endzone.

”Han är helt otrolig”

Men hans engagemang för barn slutar inte bara där. Han har en egen stiftelse för barn och har årliga events för ungar i Charlotte.

– Han är helt otrolig. Han är verkligen en superstjärna, men ­sättet som han är mot barn och sina fans är otroligt. Folk utifrån vill veta om han är genuin. Det är han. Det är extremt häftigt att se, säger en imponerad lagkamrat – veteranen Jerricho Cotchery.

Till exempel anordnade Newton en turnering med kändisar som drog in nästan 2 miljoner kronor till barn. Han har dessutom kläckt idén med en tv-serie som kommer ha premiär på Nickelodeon nästa höst. Där kommer Newton hjälpa barn uppnå sina mål.

Newton har liksom Russel Wilson en djup tro.

Efter segern i collegemästerskapet 2011 förklarade han:

– Det är Guds verk. Jag tackar Gud varje dag. Jag är bara hans instrument och han använder mig på daglig basis. Jag är ett exempel på hur Gud kan förvandla något som var dåligt till något mycket bra.

Till skillnad från Wilson är inte sex före äktenskapet en lika viktig del i Cam Newtons tro. På julafton föddes hans och flickvännen Kia Proctors första barn. Dagar senare gjorde han en touchdown mot Atlanta Falcons och vaggade bollen som en bebis i famnen innan han gav bort den till ett barn på läktaren.

– De senaste dagarna har varit monumentala för mig. Jag tog med honom på en joggingrunda i går. Han sprang jämte mig. Han har ­redan några stipendier på gång, men jag pressar honom inte att bli något speciellt. Han är redan ­super, skojade Newton.

Newtons pappa Cecil var pastor under hela hans uppväxt och Cam fick en ordentlig uppfostran.

– Min pappa var för tuff mot oss, men nu när jag fått ett son kommer jag vara på samma sätt – fast coolare.

Det är sådana svar som journalisterna älskar. De älskar Cam Newtons stil. Han bjuder alltid på något extra när han pratar, hur han klär sig och hur han agerar på ­planen. Newton svarar såklart på frågor om barnets längd och vikt och avslutar med:

– Han kan dunka också.

Vem som är utvald att gå till ­Super Bowl av Cam Newton eller Russell Wilson är det nog bara en högre makt som har svaret på.

Vi kan bara räkna med en utomjordisk match och show när ­Carolina Panthers möter Seattle Seahawks.

Cam Newtons Panthers stod över första slutspelsrundan.

Seattle Seahawks tog sig till matchen när Minnesota Vikings kicker Blair Walsh missade ett ­enkelt field goal i sista sekunden av wildcard-matchen.

Det kom som en skänk från ovan för Russell Wilson.

Tidningarna kallade det för ett mirakel.

Källor: ESPN, Charlotte Observer, NFL.com, The Big Lead, Hollywood Life.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.