”Världsklass på alla fyra svenska ryttare”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Louise Svensson Jähde (arkivbild)

avElisabet Hoff

SPORTBLADET

Fälttävlansryttaren Louise Svensson Jähde, 27, övertygar allt mer. På torsdagskvällen tog hon hem första segern på Friends arena.

– Ett fantastiskt slut på en fantastisk säsong, säger bronsmedaljören från sommarens EM.

Inför OS i Rio förra året skadade sig  Louise Svensson Jähde allvarligt i höften efter ett fall med en häst. Men i år stämde allt och hon kunde vara med och bärga ett lagbrons i Polen i augusti, där hon var näst bästa svensk efter Sara Algotsson Ostholt. 

I inomhusfälttävlan i Friends fanns hela bronslaget på plats. Samt tungviktare som regerande Europamästaren Ingrid Klimke, Tyskland och världstvåan Tim Price, Nya Zealand. Men ingen kom ikapp Svensson Jähde och hästen Waykikis tid.

– Det var världsklass på alla fyra svenska ryttarna. Men en så bra runda som Louises har jag inte sett på flera år, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

”Har en cool häst”

Själv trodde inte Svensson Jädhe på seger. Hon har bara gjort en inomhusfälttävlan tidigare och ingen inför en så stor publik som i Friends.

– Men jag har en cool häst. Vi gick in och gjorde vår grej, och så var det bra med det. Jag kände mig för lite först. det kändes fantastiskt och då var det bara full gas, säger 27-åringen. 

Louise Svensson Jädhe är sedan flera år stationerad i Tyskland där hon jobbat för en av Tysklands främsta fälttävlansryttare Peter Thomsen. I början av året startade hon eget tillsammans med sin sambo.  

Inomhusfälttävlan är visserligen en showtävling, men ett bra sätt för världseliten att hålla igång under vintersäsongen och ett lysande tillfälle att visa upp sig för en större publik. 

Friends har etablerat som en av de bästa och går hem hos publiken. 

Näst bästa svensk blev Ludwig Svennerstål som satsade för fullt med El Kazir men fick med sig en av de rivbara hinderdelarna och slutade på en sjätteplats. Både Sara Algotsson Ostholt och Niklas Lindebäck red lånade hästar och slutade på elfte respektive fjortonde plats.

Ingrid Klimke blev tvåa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport