Experterna: De vinner guld i år

SPORTBLADET

De svenska legenderna tippar hur Serie A och La Liga slutar

I helgen drar Serie A och La Liga igång. Ralf Edström, Thomas Nordahl och Patrik Andersson, tre legender som alla har spelat i de största ligorna, vet hur toppfotbollen fungerar. Här är deras deras dom inför ligastarterna.

✓ Thomas Nordahl:

Favoriter, Serie A:

– Jag tror det blir en kamp mellan Juventus, Milan och Inter. Men måste jag säga ett lag blir det Inter. De kan rida lite på framgången från ifjol och Mourinho kan tända de mätta spelarna i laget. Inter kan dock få betala om de satsar för hårt på Champions League. De har ju enormt press från ägare och supportrar att vinna ute i Europa..

Uppstickare, Serie A:

– Nyuppflyttade Bolonga kan överraska och göra en bra säsong. De har värvat bra och jag tror de kan komma sexa eller sjua.

Favoriter, La Liga:

– Som vanligt i La Liga handlar det om Barcelona och Real Madrid. Det är svårt att säga vem som vinner men jag tror Real Madrid går längst. Mycket på grund av deras psykologiska övertag och för att de har behållit samma lag.

Uppstickare, La Liga:

– Jag hoppas på Atletico. De imponerade stort i kvalet mot Shalke 04 och kan bli farliga i år. Annars är Valencia alltid en uppstickare. Ingen kommer dock ha en chans mot Barcelona och Real Madrid.

✓ Patrik Andersson:

Favoriter, Serie A:

– Jag tror att flera lag kommer att blanda sig i guldstriden. Om jag ska säga ett lag chansar jag på Inter. Får Zlatan vara frisk och spela mycket tror jag att han kan vara en nyckelspelare. Men som i många andra ligor beror detmycket på hur mycket respektive lag satsar på Champions League.

Uppstickare, Serie A:

– Det finns flera lag som kan utmana Inter. Roma som har varit tvåa fyra gånger de fem senaste åren kan bli farliga, men det beror mycket på hur Tottis form är. Milan har haft problem de senaste åren men kan utmana Inter om ligatiteln. Men som jag sa innan: det beror mycket på hur tuff belastningen från Champions League är.

Favoriter, La Liga:

– Jag hoppas verkligen på Barcelona. Det har tappat två på raken och nu tror jag att det är dags för dem att vinna ligan igen.

Uppstickare, La Liga:

– Ett lag som kan överraska är Atletico Madrid. De kan definitivt hänga på de stora men det hänger lite på om belastningen blir för tuff i Champions League. Visar de mer kontinuitet kan de vara med och kriga om guldet.

✓ Ralf Edström

Favoriter, Serie A:

– Jag tror att vi har en jämn säsong framför oss i Serie A. Inter är dock favoriter i mina ögon och tar sin fjärde raka titel. De har bra material och en ny tränare som kan inspirera spelarna. De har också ekonomiska muskler och storspelare som Zlatan. Sånt betyder en hel del.

Uppstickare, Serie A:

– Juventus kommer att vara de stora utmanarna i år. Dem känns starka. Mellberg kan bidra till att laget får ett lyft.

Favoriter, La Liga:

– De är de stora som gör upp om ligatiteln i år. Jag tror på Barcelona, de har värvat lite smartare än Real. Men det kommer bli riktigt jämnt.

Uppstickare, La Liga:

– Årets överraskning tror jag blir Villa Real. Det är deras tur att lyckas i år.

Jonas Blomquist/Minimedia