”Sporten måste rensas”

SPORTBLADET

Ara kräver rättvisa – men inte för medaljens skull: ”Vem vill tävla i en oschysst sport?”

Foto: söker upprättelse Ara Abrahamian har anmält händelserna kring semifinalen till idrottens skiljedomstol. Men han är inte ute efter att få tillbaka medaljen eller ändra matchresultatet. ”Vi gör det för sportens skull, de som bestämmer får inte vara korrumperade”, säger han.

I morgon ska fallet Ara Abrahamian upp i idrottens skiljedomstol, Cas.

Han söker upprättelse för sportens skull.

– Nu måste man rensa. Annars är det lika bra att kasta ut brottningen från OS, säger Ara Abrahamian till Sportbladet.

Cirkusen kring Ara Abrahamians förlust mot italienaren Andrea Minguzzi

i OS-semifinalen i Peking rullar vidare. Minguzzi tilldömdes – högst tveksamt – segern sedan domarna

i matchen tyckt att svensken gjort sig skyldig till mattflykt.

Tv-bilderna visade någonting helt annat.

Möttes av hånleende

Direkt efter matchen ville Ara Abrahamian lämna in en protest till internationella brottningsförbundet (Fila), men hans klagan möttes bara av hånleenden.

– Då var det bara att gå vidare i systemet. Vi hade inget val, säger Ara Abrahamian.

Han och Sveriges olympiska kommitté vände sig till idrottens skiljedomstol, Cas, som tar upp ärendet i morgon klockan nio.

– Vi gör det här för sportens skull. Den är rutten och nu måste allting upp på bordet, säger Ara Abrahamian.

Han är inte ute efter att ändra matchresultatet i semi­finalen, inte heller att försöka få tillbaka brons­medaljen, som svensken fråntogs sedan han lämnat prispallen i protest.

– Medaljen bryr jag mig inte om. Nej, det här handlar om så mycket mer. Vi kan inte ha en sport där de som bestämmer är korrumperade, säger Ara Abrahamian.

Och fortsätter:

– Vi måste en gång för alla få ordning på sporten. Hur ska vi annars kunna locka ungdomar till mattan i framtiden? Vem vill tävla i en sport som inte är schysst?

Idrottens skiljedomstol ska titta på om det var rätt att ge italienaren den vinnande poängen – trots att svensken först tilldömdes den.

”Alla visste”

Dels ska Cas titta på om domarna i matchen gjorde någonting regelvidrigt och om så var fallet – eventuellt stänga av dem.

– Men jag tycker att svaret redan kommit. Jag fick ställa upp i bronsmatchen trots att jag vägrade tacka för matchen efter semifinalen. I regelverket står det klart och tydligt att en som gör så ska diskas, men jag fick fortsätta. Alla visste vad som hade hänt, säger Ara Abrahamian.

Han är tillbaka i Sverige, men OS är inte över för Ara Abrahamian – inte än. Han är inte ute efter någon medalj, utan att rädda sporten, som han kallar korrumperad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS