”Nu laddar jag som inför en final”

Av: Emil K Lagnelius, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Jörgen Persson, 42, spelar bronsmatch efter semifinalförlust mot Wang Hao

Foto: Scanpix

PEKING. Jörgen Persson, 42, förlorade som väntat semifinalen mot kinesen Wang Hao, 24.

Men den svenske veteranen fick i i alla fall till fem set mot världsettan.

– Nu förbereder jag mig för bronsmatchen som om det vore final, säger han inför mötet med Wang Liqin.

Wang Hao vann till slut med siffrorna: 11-9, 11-9, 9-11, 11-7, 11-9.

Samtidigt som Persson inte var utklassad så hade han heller aldrig någon riktig chans mot Wang Hao, som utvecklat den pennfattade backhanden till stor konst.

Waldner gav råd

I första set tog Persson ledningen men 1-0 men det var också vad han ”fick” i det setet.

Jan-Ove Waldner sa till sportbladet.se inför matchen att det gällde att Persson tog något av de inledande seten för att ha en chans att sätta press på Wang Hao och kunna vinna matchen

”Som jag trodde”

I andra set pressade Persson kinesen till 8-8 innan han förlorade med 11-9 till en uppenbarligen lättad Wang Hao. På tränarstolen satt Liu Guoliang, som Persson mött så många gånger i stora mästerskap under slutet av 1990- och början av 2000-talet, och skrek och jublade över 2-0-ledningen.

– Det blev tufft, som jag trodde. Jag är med hela matchen, men det är synd att jag inte får något av de två första seten. Det var oerhärt viktigt, för kineser är mycket bättre i medgång. Men jag fick inte trycket på honom som jag ville ha, säger Persson i den mixade zonen.

”Jag överarbetade”

I tredje set blev det en ny het diskussion på en kantboll, precis som i Perssons match mot Vladimir Samsonov, vid ställningen 4-4. Persson tilldömdes poängen direkt och Wang Haos protester hjälpte inte.

Persson vann till slut setet med 11-9 efter några magnifika bollar. Svensken kändes på gång.

Men fjärde set vanns av Wang Hao förhållandevis klart med 11-7.

– Det var jämnt i fjärde setet och jag var uppe vid 8–7. Men jag överarbetade en lång bollväxling och ville lite för mycket.

”Större felprocent”

I det femte setet, som också blev det sista, vann kinesen med 11-9.

– Jag spelade som jag ville, men hade en lite större felprocent på backhandsidan. Den svek mig inte, men det var några dueller som jag missade.

Nu väntar bronsmatch mot Wang Liqin, som föll med 4–2 i set i sin semifinal mot Ma Lin. Då kan Persson vid 42 års ålder säkra sin första OS-medalj.

– Jag har lärt mig lite. Efter semifinalen i Sydney var jag så oerhört besviken att luften gick ur mig. Nu stannar jag på tå för att jag har en match kvar, men i Sydney var jag helt slut och hade ingen bensin kvar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN