”Vem kan ta sig förbi Kalmar?”

SPORTBLADET

Vad annat än elaka proffsuppköpare kan nu hindra Kalmar från att springa hem allsvenskan?

Skador kanske.

Motståndare? Jag börjar tvivla.

Sundsvall på hemmaplan i morgon ska Kalmar klara av. Därefter väntar i tur och ordning Hammarby och Helsingborg borta och sen förmodligen en riktig seriefinal mot Elfsborg på Fredriksskans. Tre matcher som känns avgörande, men just nu kan jag inte se annat än att det blir Kalmar som avgör och hänger av de andra från guldjakten.

Belgiska ligan är inte La Liga direkt, men den är ganska mycket bättre än allsvenskan så ett sjätte lag därifrån skulle bli en klar guldkandidat i Sverige.

Kalmar brydde sig inte om det. Rydström och Elmarna körde över Gent som vore det vilken motståndare som helst i den allsvenska serielunken. Fram med bollen till Ingelsten och så var avancemanget till Uefacupens första riktiga omgång klar.

Vilka kan ta sig förbi?

Mycket imponerande.

Så imponerande att man måste undra över vilket lag som ska kunna ta sig förbi i allsvenskans topp.

Elfsborg? Sett till utgångsläget ? absolut. Formmässigt ? mycket tveksamt.

Göteborg? Lite långt efter och måste därför hoppas på ett totalt haveri för Kalmar i de ovan nämnda matcherna, plus att Rehn och Olssons unga grabbar måste ta så gott som full pott i resten av de egna matcherna. Tror knappt ens Pontus Wernbloom tror på det. Fast, när jag tänker efter, kanske just han gör det.

Hammarby och Helsingborg tar inte in elva poäng när det återstår 30 att spela om. Det som så länge såg så bra ut är nu inte lika roligt längre.

Helsingborg har tre raka förluster, ekonomi som sviktar på nytt, gnäller på Gefles konstgräs vilket är lite löjligt när man veckan innan förlorade på sin jättefina egna gräsmatta mot ett annat bottenlag och har dessutom en jättestjärna som pratar om utlandet igen.

Jag kan inte riktigt se logiken i att Henke Larsson skulle dra iväg till en ny proffssväng i en större liga. Ifall det inte handlar om att han så gärna vill till VM i Sydafrika och inte tror att han kan hålla formen med allsvenskans nivå.

Vi får se. När det gäller Henke var det länge sen som jag slutade att försöka klura ut vad han tycker och tänker eller ska göra i framtiden. Han överraskar ändå ständigt.

Många verkar överraskade över att publiksiffrorna är sämre än förra säsongens. En av fem som gick i fjol stannar hemma i år, konstaterade Svt helt kort i en sportsändning och sen följde ingen analys som förklarade varför eller ens ett resonemang som förde påståendet i bevis.

Klart att snittsiffrorna blir sämre om seriens tre nykomlingar är Ljungskile, Sundsvall och Norrköping samtidigt som de tre Stockholmslagen inte är med i guldstriden ända in i kaklet, Malmö aldrig ens har varit med och doftat på de Ädlaste medaljerna, Hammarbys och AIK:s supportrar bojkottar bortamatcher och Göteborg ännu inte haft sitt hemmaderby mot Gais (spelas på måndag).

Kalmar och Elfsborg är värda all respekt men det är inga lag som lockar de stora massorna. Nykomlingarna har alla höjt sina hemmasnitt jämfört med förra säsongen i superettan. Sundsvall från 3 822 till 4 955, Ljungskile 1 484 till 3 333, Norrköping 7 353 till 7 626. Vackert så med tanke på att alla jagar på nedre halvan, men en bra bit från fjolårets allsvenska totalsnitt på 10 258.

Det enda som saknas – bra spelare

Malmö FF hade över 20 000 åskådare per match guldsäsongen 2004. Lockar nu lite drygt hälften men ligger trots bortfallet tvåa i årets publikliga med 12 427 tappra som snitt inne på Malmö stadion.

Hörde MFF:s vd Pelle Svensson säga att klubbens ”målsättning ligger några år bort”.

Jag trodde det var jätteviktigt att komma in i nya arenan nästa år med ett topplag för att nyhetens behag inte ska tyna bort snabbt. Men det kanske ordnar sig eftersom Pelle dessutom slog fast att ”vi har Sveriges bästa tränare och Sveriges bäste sportchef”. Inte illa, några bra spelare på det så kunde det ju sett riktigt ljust ut för di ljusblåe.

MFF är en klubb som tidigare alltid haft bra scouting och dominerande egen ungdomsverksamhet. Därför studsade jag till när jag i veckan såg Svenska fotbollförbundets resultatsida för U21 södra: Kalmar FF–Malmö FF 15–3.

Nu visade det sig vara fel, MFF vann med 2–0, men tabellen toppas fortfarande av Kalmar med åtta poäng ner till tvåan Helsingborg (som har en match mindre spelad) och trean Malmö. Det intressanta är att Kalmar även i den här serien är laget som har gjort klart flest mål, 43 stycken på 13 matcher. Ett snitt på 3,3 mål per match.

Kalmar har resurser i sin trupp. Jag ska inte påstå att César Santín inte saknas i laget, för det gör en så bra spelare, men däremot är jag ganska säker på att få tänker att han saknas när de ser Kalmars matcher.

Det är, om det stämmer, i så fall ett nytt gott betyg åt Nanne Bergstrands lagbygge.