Mardrömsstart för Sverige – Kina vann

Schelin svensk målskytt

Sveriges OS fick en dålig start.

Damlandslaget förlorade med 2–1 mot hemmanationen Kina i ett kvavt och varmt Peking och nu är Sverige under ordentlig press i gruppspelet.

Två försvarsmisstag blev dyrbara för Sverige i fotbollsturneringen som sparkade i gång mästerskapet i Kina. Det började redan efter fem minuter där Frida Östberg misslyckades med en rensning. Bollen hamnade hos Na Zhang vars skott träffade insidan av stolpen. Backlinjen stod sedan och sov när Yuan Xu tog hand om returen.

Iskall Schelin

Efter den starten kontrollerade Kina mycket av spelet, men de svenska kontringarna kändes hela tiden farliga och det var på en sådan som kvitteringen kom efter 38 minuter. Hedvig Lindahl rensade och bollen nådde hela vägen fram till Victoria Svensson som snabbt spelade bollen till Lotta Schelin. Den tekniske anfallaren var iskall när hon drog målvakten och placerade bollen i mål via den bortre stolpen.

1–1 i halvtid kändes rättvist och Sverige tycktes ha kontroll över matchen igen. I den andra halvleken såg kinesiskorna ut att tröttna något och matchen var på väg att glida över i svensk favör. Då kom en ny kalldusch i den 30-gradiga värmen med mindre än 20 minuter kvar att spela.

Otäck bana

En mycket vacker framspelning från Dandan Wang nådde målskytten Yuan Xu. Hon höll inne bollen och spelade fram Duan Han som fick skjuta direkt. Bollen fick en otäck bana, möjligen tack vare en touch på en svenska, och gick utom räckhåll för Lindahl.

Sverige orkade sedan aldrig resa sig. En bra chans dök upp för Victoria Svensson som dock knappt träffade bollen. Nu ligger Sverige illa till i gruppspelet.

Kanada är nyckeln

I nästa omgång väntar Argentina, klockan 11.00 svensk tid på lördagen den 9 augusti. En match som Sverige ska vinna. Nyckelmatchen blir dock mot Kanada på tisdag den 12 augusti, 13.45 svensk tid. För gruppseger krävs sannolikt att Kanada slår Kina och att Sverige slår Kanada.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN