”Handlade väl om en handlängd”

SPORTBLADET

16 hundradelar skiljde Anders Holmertz från guldet: Svider lite grann

Foto: Nära, nära …men minst en handlängd bort. Anders Holmertz vann aldrig något OS-guld.

1992 blev det bara ett OS-guld för Sverige – tack vare en magisk högerhand.

En handlängd skiljde Sverige från ytterligare ett guld.

– Det är klart att det kan svida lite grann, säger Anders Holmertz.

Foto: Holmertz inför OS i Atlanta.

Under åtta år var Anders Holmertz ett av Sveriges största guldhopp i OS. Han var en simmare i absoluta världsklass. Han nådde aldrig riktigt ända fram.

”Nådde” är nyckelordet. Åtminstone om vi pratar om OS 1992. I Barcelona stod Holmertz för en mycket stark insats. Han vann två silver och ett brons, men en av de där silvermedaljerna kunde lika gott ha varit ett guld. 16 hundradelar skiljde upp till Jevgenij Sadovji, OSS på 200 meter frisim. 16 hundradelar.

Och det efter att svensken varit i ledning i tre fjärdedelar av loppet.

– Det är inte så att jag analyserar vad det var som gick fel. Det var så små marginaler. Totalt sett handlar det väl om en handlängd. Jag är ändå nöjd med mitt OS. Överlag så var det ju väldigt bra och totalt sett var det också bra. Jag vann fyra silver och ett brons på tre OS, säger Holmertz.

Bästa formen

Men så erkänner han:

– Det är klart att det kan svida lite grann när jag tänker på det.

Han minns Barcelona-OS som ett mästerskap där den stora staden präglade allting. Det var ibland tufft att ta sig fram. Då var allting mycket enklare i såväl Seoul som Atalanta. Ändå var det i Barcelona han skulle ha vunnit det där guldet.

– Ja, jag var ju i mitt livs form. Samtidigt var det mitt bästa OS. Jag vann ju ändå tre medaljer.

Tre raka set för J-O

Totalt tog Sverige tolv medaljer, men det blev alltså bara ett enda guld och det levererades av Sveriges kanske främste bollgeni genom tiderna. J-O Waldner förlorade ett set på sju matcher på vägen fram till guldet. I finalen mot fransmannen Jean-Philippe Gatien var J-O hela tiden i kontroll. Klockan 11.32 den 6 augusti slog han in matchbollen och setsiffrorna skrevs till 21-10, 21-18, 25-23.

– Jag var redan i hemma i Sverige när J-O vann, men det var ju kul såklart. Annars hängde jag mest med i tennisen. Det tyckte jag var roligast.

Kan bli två guld

Holmertz har i dag ingen naturlig koppling till simningen. Han håller inte till i bassängen längre, men han kommer följa mästerskapet i Kina på tv och han har vissa förhoppningar om att någon simmare ska kunna nå ända fram.

– Det är ju Stefan Nystrand och Therese Alshammar som är våra favoriter och jag tror att någon av dem kan vinna.

Låt oss hoppas att de har hundradelarna och händerna på sin sida.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS