Vill ta media till hjälp – för att straffa Ara

SPORTBLADET

Kaoset fortsätter – Fila i nytt utspel i dag

Turerna kring Ara Abrahamians uppmärksammade OS är inte över.

Nu begär det internationella brottningsförbundet till och med hjälp från svenska medier.

– De vill se vad vi har sagt för att kunna bestraffa oss, säger förbundskapten Leo Mylläri till TT.

Foto: Jimmy Wixtröm
Ara Abrahamian

Vilda protester, en kastad bronsmedalj och sedan ett för Ara Abrahamian lättande besked. Trots att han fråntagits OS-medaljen fick brottaren – redan innan OS var över – en viss upprättelse då idrottens skiljedomstol, Cas, ansåg att svensken hade haft rätt att protestera i samband med den kontroversiella OS-semifinalen mot italienaren Andrea Minguzzi.

Men historien behöver inte vara slut där.

I ett fax till TT ber Internationella brottningsförbundet (Fila) om att få tillgång till svenska artiklar om Abrahamian publicerade den 12–23 augusti – och förbundskapten Leo Mylläri är inte sen att dra sina slutsatser:

– De vill väl läsa sig till vad vi har sagt för att kunna bestraffa oss. De letar efter sådana grunder, trots att vi har fått rätt i en annan instans, säger han.

– Det är så lågt så att man inte tror att det är sant.

”Det är parodi”

Fila:s begäran, som TT har valt att inte besvara, är undertecknad av generalsekreteraren Michel Dusson. När förbundskapten Mylläri får höra att brevet är skrivet på engelska finner han det hela än mer befängt.

– I Peking satt vi i en och en halv timme och förklarade för Fila hur vi uppfattat situationen. Och sen, när vi var klara, sade han (Dusson) att han inte hade förstått ett enda ord eftersom han inte kan engelska.

– Det är parodi alltihopa.

Men kan inte Fila ha andra anledningar än bestraffning i åtanke när de vill läsa svenska artiklar? Det utlovade regeländringarna till exempel?

– Nej, det tror jag inte. De är enbart ute efter att bestraffa oss. De skriver ju till och med på sin hemsida att de efter OS ska reda ut det här.

Är du förvånad?

– Absolut inte, sådana är gubbarna där. Men att gå till medierna är extra låg nivå. Det vet man ju att där står det inte alltid exakt som man har sagt, det kan smyga in extra ord.

Vad kan det handla om för straff?

– De vill väl se till att man aldrig får beträda en brottningsmatta igen.

Hotar med Cas

Eftersom Abrahamian och Mylläri – trots de högljudda protesterna efter semifinalen – tilläts gå in och brottas bronsmatchen tror förbundskapten dock inte att någon bestraffning kan bli aktuell. Han berättar även att man, efter Cas besked, skickat ett brev till Internationella olympiska kommittén (IOK) där man kräver att Sverige får tillbaka bronspengen.

– Om Ara får den eller inte spelar mindre roll. Vi vill att landet ska få behålla medaljen. Om inte IOK ändrar sig, då går vi till Cas.

TT har sökt Filas generalsekreterare Michel Dusson och hans sekreterare utan att lyckas.

Lisa Edwinsson/TT