”En fantastiskt fin prestation”

SPORTBLADET

Larsson fyra – Bauer överlägsen segrare

Sprintåkaren Mats Larsson är sedan länge välkänd.

Nu är det dags att lära känna ytterligare en Larsson – han som kan lyckas även i distansåkning.

– En fantastisk fin prestation, säger förbundskaptenen Bengt Stattin om Larssons fjärdeplats på 15 km klassisk stil.

Lite i skuggan av Charlotte Kalla stakade en svensk herråkare fram en rejäl framgång i onsdagens Tour de Ski-lopp i tjeckiska Nove Mesto. Han är knappast okänd men brukar synas i andra sammanhang. I sprint har han ett VM-silver från Sapporo förra vintern och ett flertal pallplatser i världscupen.

På onsdagen var han ytterst nära att även ta en i traditionell åkning. Till slut skilde 11,5 sekunder till trean Nikolaj Pankratov, Ryssland, och 40 till omöjlige vinnaren Lukas Bauer, Tjeckien.

– Ärligt talat, det är väl ingen nyhet. Vi har vetat att Mats har den här potentialen. Han har spänt bågen träningsmässigt och det har gett betalt. Men det är jätteskoj, säger Stattin.

Precis som Kalla i damernas lopp öppnade Larsson starkt och låg fyra efter 6,35 kilometer.

Och precis som Kalla kom en liten tillbakagång i mitten av loppet när han halkade ned två placeringar innan han gjorde en forcering på slutet och utpumpad ramlade ihop direkt efter mållinjen på en fjärdeplats.

– Vi var lite oroliga inför loppet för han sträckte sig precis före starten men sedan var han med i hela loppet.

Hur ser du på hans framtid, sprint kontra traditionell åkning?

– Han är definitivt mer än bara en sprintåkare men man behöver definitivt inte specialisera sig. Dessutom är han en fantastisk förstasträcksåkare i stafetterna.

Superlativen gällde annars i högsta grad hemmaåkaren Lukas Bauer. Precis som i tisdagens lopp var han snabbast, vid tredje mellantiden hade tjecken tagit över ledningen och i mål var han hela 28 sekunder före norske tvåan Jens Arne Svartedal. Segern betyder att Bauer nu har hela 2,07 minuters ledning när Tour de Ski går vidare med sprinttävling i italienska Asiago.

Övriga svenska placeringar: 14) Anders Södergren, 25) Daniel Rickardsson, 48) Mathias Fredriksson, 56) Marcus Hellner.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM