Klüfts tresteg – ett snedsteg mot OS

Publicerad:
Uppdaterad:

”Hon är besviken”

inte igen Carolina Klüft misslyckades för tredje trestegstävlingen i rad.
Foto: Reuters
inte igen Carolina Klüft misslyckades för tredje trestegstävlingen i rad.

Årets tredje trestegstävling blev den sämsta för Carolina Klüft.

Efter mediokra 13,97 och en sjätteplats i Barcelonas GP är hennes OS-medverkan i tresteg ännu osäker.

– Tekniskt är hon fortfarande inte med i tresteget, säger Klüfts tränare Agne Bergvall till TT.

Carolina Klüfts nybörjarsäsong som trestegshoppare nådde inga högre höjder under Barcelonas GP-gala på fredagskvällen. Svenskan gjorde årets tredje trestegstävling – men hon hittade aldrig längden. Hennes längsta hopp blev hennes tredje som mätte 13,97.

– Jag har inte hunnit att prata med henne än, men jag skulle tro att hon är besviken över att det inte blev längre. Hon känner sig trots allt jävligt pigg och studsig i kroppen, säger Agne Bergvall.

OS-frågan obesvarad

13,97 är hela 32 centimeter kortare än hennes svenska rekordnotering (14,29) från premiären i Växjö i början av juni. Frågan om hon fortfarande ska dubblera med längdhopp och tresteg i OS i Peking låter Bergvall vara obesvarad ett tag till.

– Det finns inget nytt att säga om det nu. Givetvis är längdhoppet fortfarande prio ett och vi får se närmare inpå hur det blir. Tekniskt sätt påverkas hon inte av att byta mellan grenarna utan nu får hon fortsätta med sin tolvstegsansats året ut. Den är tillräckligt svår att kontrollera.

Trestegstävlingen på Mitin de Atletismo Ciutat de Barcelona, den arena där EM 2010 ska arrangeras, var galans guldkorn. Men den lilla publikskaran fick aldrig se ett hopp över 15 meter.

Trångt i toppen

Regerande OS-mästarinnan Francoise Mbango, Kamerun, vann tävlingen på 14,95. Världstvåan Yargelis Savigne, Kuba, noterade samma resultat men hennes näst bästa hopp var kortare än Mbangos.

Grekiska världsettan Hrisopiyi Devetzi slutade bara trea och blev en stor besvikelse på 14,77.

Lite tidigare på lördagen hade dessutom Tatjana Lebedeva vunnit de ryska mästerskapen på 14,92 och gett Carolina Klüft en tydlig fingervisning av hur långt och trångt det är upp till toppen.

På tisdag deltar Klüft i DN-galan, men då är det längdhopp i stället för tresteg på schemat.

– Då hoppas jag att hon kan få till ett resultatmässigt bra hopp. Så det hjälper till att få upp självförtroendet en bit, säger Agne Bergvall.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN