Uppror mot Viasat

avJonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 10 mars la Viasat upp följande nyhet på sin sajt:

”F1-fest direkt i TV6. 18 formel 1-lopp. Och alla sänds direkt i TV6”.

Den som jublade då, jublar inte i dag. För när festen går in i sitt slutskede blir det inga lopp i sexan.

Var ska vi börja?

Den som går ut på ett motorsportforum på nätet ser hur det kokar där ute.”Grattis Viasat, jag kommer att bojkotta er resten av mitt liv”, skriver någon. ”Hur i helvete kan man göra det här när det är säsongsavslutning?”, skriver en annan. ”Usch vad jag hatar Viasat”, utbrister en tredje och det där är bara den yttersta toppen av isberget.

Namninsamlingar har startats. Kommentarsfälten fylls på i strid ström. Det är en upprördhet som nästan börjar nå upp till FRA-nivå.

Har hanterats illa

Rent principiellt har jag inte så mycket synpunkter på kanalomläggningen. Jag är inte redo att skriva på några upprop för formel 1-sportens bevarande i TV6, men däremot har allt det här hanterats illa på flera punkter:

Man lovar en sak man inte håller.

Man bryter när det är som mest spännande.

Man har en lätt överlägsen attityd till folk som knorrar över att de nu måste lägga ut mer pengar eller till och med byta operatör och box. (”Sista Sovjet-staten”, skrev Ola Wenström.)

Andra sätt att titta på F1

Men framför allt verkar man inte riktigt ha förstått att man nu gör sig ovän med stora delar av den presumtiva tittarbasen. De här tittarna är de mest hängivna och de är superarga. Den goodwill som det hade gett att sända de sista loppen i TV6 – kom inte och säg att det är omöjligt – blir nu ren badwill. På forumen pratas det nu mycket i stället om alternativa sätt att se formel 1.

Jag tror att Viasat var så övertygade om styrkan i de nya satsningarna – och de är imponerande, det får man erkänna – i sig skulle svepa undan alla små futtiga invändningar.

Men någonstans på vägen hann man inte med detaljerna pedagogik och retorik, gärna förenat med en gnutta ödmjukhet.

”Vi har ett jättejobb framför oss med att informera våra tittare”, har Viasats sportchef tidigare sagt, och just det där är jag beredd att skriva under på.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport