Vinst med 3-2 i Kings Cup mot Qatar

SPORTBLADET

Två mål av Djurgårdaren

BANGKOK

Ingen blir väl döskraj av Qatar.

Men seger som seger och mål som mål.

Fotbollslandslaget vinner igen.

Och räkna med Johan Elmander i truppen till EM-kvalet mot Ungern.

3-2 (2-0) mot Qatar i öppningsmatchen i King's Cup bröt den långa och trista landslagssviten på åtta matcher utan seger.

Från den japanska VM-hettan i Kobe och 2-1 mot Nigeria till den thailändska ångbastun på Supachalasai National Stadium i Bangkok hann det gå åtta månader.

Det ska förstås inte dras för stora växlar och för många slutsatser av mötet på söndagen. Qatar är rikt på olja och pengar, men har en bra bit kvar för att kliva upp på listan där fotbollens mest välmående nationer befinner sig.

Och det är bara några av spelarna i det hemvävda svenska landslag som är här som kommer i fråga när det drar ihop sig till allvaret på Nepstadion i Budapest den 2 april.

Men visst gavs det styrkebesked.

I synnerhet ett.

Johan Elmanders två mål, spel i övrigt och inställning, säger att det kan bli svårt för förbundskaptenerna att inte reservera en plats på flyget till Ungern.

- Han har fått spela mycket igen i Djurgården och det har lyft honom. Han var väldigt bra i höstas, och det visar att det är viktigt att unga spelare får spela regelbundet. Johan var bra i dag, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Två snabba mål

Det var de vackra orden.

Här är kalla fakta.

Alexander Farnerud slår en tunnel halvvägs in på Qatars planhalva. Passar till Niklas Skoog som först får ett hopslag, sedan återvinner bollen och ser Martin Ulander rusa fram på högerkanten. Elmander störtar mot främre stolpen och möter Ulanders markboll med en bredsida.

- Jäkligt fint spel, och det var ju ett smörpass av Ulander, bara att slå in den, säger Johan.

Halvliggande möter Elmander bollen med högerfoten och träffar klockrent. Ett riktigt konstmål.

- Planen var lite ojämn så jag försökte möta bollen tidigt, säger djurgårdaren.

Läckert avslut av Skoog

Elmander tar ned Mikael Nilssons inlägg och serverar Skoog bollen. Skoog drar till omgående, placerar sitt första landslagsmål i krysset med vänsterfoten.

Känns ganska bra Johan, eller hur?

- Jätteskönt att få en sån här start, men jag kände att det skulle gå bra för mig. Jag var så sugen på att spela att det inte var svårt att motivera sig.

Segern kunde blivit ännu större. En Elmander i matchform hade inte bränt alla de övriga lägena han fick.

- Jag borde ha gjort några till, men jag få skylla på att jag inte är matchtränad. Men jag skulle ha haft minst en straff, säger han.

Det såg otäckt ut när Elmander hakades av en Qatarback i skottögonblicket. Efter en lam tåfjutt stöp han i gräset, tog sig åt hälsenan och hasade ut över kortlinjen.

- Det gjorde ont, men nu är det ingen fara. Jag är mest trött, helt slut, dog totalt mot slutet.

Lagerbäck belåten

Lagerbäck, bekymrad i onsdags efter 0-1 mot Tunisien, var nöjd och belåten efteråt.

- Relativt i alla fall. Vi orkade inte riktigt, men med tanke på att vi bara haft ett dygns acklimatisering så var det i stort sett bra. Jag köper att vi inte riktigt orkar rent fysiskt.

Lagerbäck prisade Elmander, men även Andreas Isaksson i målet, innerbackarna Tommy Jönsson och Daniel Majstorovic - och mittfältaren Mikael Nilsson.

Nilsson följde upp succédebuten från i höstas - två mål mot Tjeckien i Teplice (3-3) - med en mycket stark match som innermittfältare mot Qatar.

Lagerbäck:

- Det ska bli intressant att följa den killen...

Henrik Skiöld/TT