KRONPRINSEN

SPORTBLADET

Andreas Jonsson vill regera i speedwayvärlden: Jag är på väg dit

Han sattes i kungsstolen, med krona på huvudet och mantel på ryggen.

Då var Andreas Jonsson nybliven juniorvärldsmästare.

Nu drömmer han om att regera på Stadion och bli kung i speedwayens värld.

21-åringen från Hallstavik debuterade i VM-sammanhang när Tony Rickardsson blev världsmästare i Stockholm förra hösten. Då fick han ett wildcard, i år är han för första gången en del av VM-cirkusen och tog sig till final i den förra deltävlingen.

Han slutade fyra - och var bäste svensk.

- Direkt efter finalen var jag besviken, jag laddar alltid inför varje heat. Jag kom sist i det sista heatet och då är det svårt att se helheten, men nu är jag nöjd att jag slutade fyra, säger Andreas Jonsson.

Till dagens tävling är förväntningarna högst ställda. Stadion i Stockholm kommer att vara näst intill fullsatt och flera busslaster med släkt och vänner anländer för att titta på honom.

"Jag har pirr i magen"

På plats finns också världens absolut bästa speedwayförare och en revanschsugen världsmästare. Tony Rickardsson har inte vunnit någon VM-deltävling sedan premiären.

Men det har Andreas Jonsson inte ägnat en enda tanke.

- Jag bryr mig inte ett dugg om mina motståndare. Det är när jag bryr mig minst om dem som jag lyckas bäst, säger han.

- Nu har jag pirr i magen, som när man väntar på semestern eller sommarlovet. När jag går och lägger mig vill jag bara att det ska bli morgon så att jag får åka till Stockholm och tävla.

Förhoppningarna är stora hos den unge föraren. Han siktar på en tionde plats i VM den här säsongen för att slippa kvala till nästa år och han drömmer om att bli bäst.

Bäst i världen.

- Jag är på väg upp dit och jag vet inte hur lång tid det tar, men jag gör allt för att det ska gå så snabbt som möjligt.

"Når jag final är jag nöjd"

- De högsta kraven är de som kommer från mig själv och de är också de värsta. Jag försöker att hålla ner dem, men samtidigt vill jag ju lyckas. En A-final till vore ju inte fel och alla som är med siktar ju på att vinna. Men jag måsta också vara realistisk och har jag en dålig dag är jag inte ens med i toppen. Så når jag final är jag rätt nöjd.

Ända sedan Andreas Jonsson var femton år har han längtat och drömt om att bli världsmästare. Som junior lyckades han för två år sedan - beviset på den succén finns på hans kontor hemma i Hallstavik. Kungastolen. Vacker, med hög rygg, små fåglar insnidade i trät och lejontassar längst ut på armstöden.

- Det är ett bra och härligt minne. Men det är väl lite av en skrytarstol, säger Andreas.

Som kör mot en plats på tronen igen.

Ligger tia i VM-serien

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport