Sverige utspelat mot Tunisien

SPORTBLADET

Närmare 2-0 än svensk kvittering

RADES, TUNISIEN

Den svenska planhalvan var höljd i dunkel redan under uppvärmningen.

Och ingen ljusglimt syntes under matchen.

Det svenska fotbollslandslaget blev utspelat av Tunisien, missade en straff och förlorade med 0-1.

- Det var ett rättvist resultat. Tunisien var mycket bättre än vad vi var, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

På en regnvåt plan mitt i den tunisiska vintern inledde Sveriges landslag fotbollsåret 2003.

Det svenska spelet var som vädret; iskallt och grått.

Det tog den blågula elvan nästa åtta minuter att etablera något som kunde kallas spel på den tunisiska planhalvan.

Tunisien tog välförtjänt ledningen drygt tre minuter in i andra halvlek. Det svenska försvaret rullades upp av Ajaxbacken Hatem Trabelsi, vilket Zied Jaziri fick fritt spelrum på vänsterkanten. Den nyinbytte vänsterbreddaren sköt ett skott som Magnus Hedman inte kunde hålla och Najah Brahim kunde enkelt stöta returen i mål.

- Försvaret fungerade hyfsat, men vi skapade inte mycket framåt. Tunisiens spelare hade bättre individuella kvaliteter, men de spelade också bra som lag och försvarare sig väl, säger Lagerbäck.

Tunisien var närmare 2-0 än Sverige var en kvittering, bland annat genom ett rungande ribbskott.

Skott i burgavlen

Tommy Söderberg och Lars Lagerbäcks mannar skapade inte mycket, ett skott i burgavlen av Marcus Lantz var det närmaste under de första 81 minuterna av matchen.

Men i den 82:a kom ett ypperligt kvitteringstillfälle. Sverige fick straff sedan inbytte Marcus Allbäck dragits ned.

Men Anders Svensson sköt straffen högt, högt över.

- Vi hamnade för långt ner i plan med vårt lag. Vi skapade egentligen inte några bra chanser utöver straffen, säger den svenske förbundskaptenen.

Det nya spelsystemet med Marcus Lantz och Anders Andersson som radarpar centralt, och Andreas Svensson och Kim Källström som kreativa kantkrafter gav ingen utdelning. Spelfördelare som Källström och Svensson fick oftast bollen i trängda lägen och av de tilltänkta snabba spelvändningarna blev intet.

Zlatan Ibrahimovic fick se matchen från avbytarbänken då Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg letar en ny anfallslösning till EM-kvalmatchen mot Ungern den 2 april då Ajaxproffset är avstängd. Första paret ut var Andreas Andersson och Rade Prica. Men sökandet lär fortsätta då AIK-anfallaren var knappt godkänd och Prica inte ens det.

Mellberg i mitten

I backlinjen fick Olof Mellberg starta en landskamp som mittback för första gången på snart två år. Han och Michael Svensson utstrålade pondus, men det hjälpte inte mycket för det impotenta offensiva spelet.

Mittbacksparet var - tillsammans med mittfältsarbetaren Marcus Lantz och tidigt utbytte Kim Källström - de minst dåliga i blågult.

Lars Markusson/TT