An...ja! jaa! jaaa!

Tre raka segrar och två samma helg - det är unikt

På den tjejen biter ingenting.

Varken kroatiska rökgranater eller kroatiska snöbollar.

Inte heller kroatiska buanden eller en uppkörd slovensk slalombana.

17 dagar till första VM-start och Anja Pärson är hetare än någonsin.

Budskapet till kroatiska slalomhuliganer får därför bli ett gammalt ordspråk, serbokroatiskt förstås:

"Flugan sätter sig aldrig på en kokande gryta".

Ni kan varken röra eller störa vår Anja!

Självförtroende har hon alltid haft, med tre raka segrar i ryggen är det nu minst lika stort som tidigare.

Förnuft har hon visat, när hon avbrutit sin super-G-satsning och nu i stället drar nytta av denna fartträning i storslalom, där hon fått tekniken att funka bättre i svängarna; "från kant till kant", som uttrycket är.

Mästerskapsrutin har Anja som få vid 21 års ålder: fyra medaljer på fyra starter i S:t Anton-VM 2001 och Salt Lake City-OS 2002.

"Bra utrustning", hör jag Stig Strand säga, så jag kollar: skidor, skor och bindningar av märket Salomon, stavar Kompardell, knäskydd Jofa, handskar Hestra, glasögon och hjälm Briko.

Jo, det får väl duga.

Det dög i alla fall till en imponerande dubbel i Sloveniens näst största stad Maribor, denna gudsförgätna håla som på ett märkligt sätt blivit rena

turorten för svenska slalomtjejer.

Svenska framgångar

Det var här Camilla Nilsson 1987 blev historisk som första svenska tjej att vinna i världscupen, det var här Kristina Andersson 1996 tog sin enda världscupseger, och det var här som Pernilla Wiberg vann 1997.

Det var också här Anja själv förra vintern vann två slalomtävlingar.

Men att en svensk åkare tar en dubbel, slalom/storslalom, på samma ort med någon dags mellanrum är ytterst sällsynt, och det är mer än 22 år sen senast; Ingemar Stenmarks Madonna di Campiglio-dubbel i december 1980.

Faktiskt var Ingemar fram till denna helg ensam av svenskar att ha vunnit dubbelt - tio gånger i världscupen, en vardera i VM och OS.

Inte ens Pernilla Wiberg har mäktat med detta.

Anja är VM-favorit

Dubbelt har "Pillan" vunnit men då har det som i Sierra Nevada-VM 1996, handlat om slalom och kombination, eller som i Parpan 1995 slalom och kombination samma dag, eller som i Vail 1997 störtlopp och slalom med fyra dagars mellanrum.

I S:t Moritz handlar det om storslalom på torsdag och slalom på lördag, det är idag 17 dagar till första start, och 170 centimeter Tärnaby-tjej har slagit klorna i världseliten.

Kolla helgens siffror! Janica Kostelic var sammanlagt 2,91 efter, Tanja Poutiainen 3,00 efter, Martina Ertl 4,40 efter och bäst av de tjejer som kom i mål i båda tävlingarna var österrikiskan Nicole Hosp 2,56 efter.

Nog får Anja Pärson finna sig i att bli VM-favorit.

I storslalom tillsammans med den cupens ledare italienskan Karen Putzer, i lördags 1,89 efter.

I slalom tillsammans med den cupens ledare Janica Kostelic, i går 0,18 efter.

Att det går att ta dubbla guld i samma mästerskap såg vi senast i OS förra vintern, då Janica Kostelic vann slalom sju hundradelar före Laure Pequegnot och två dagar senare storslalom 1,32 före Anja Pärson.

Mora-Nisse tog guld i St Moritz

Men exempel har funnits långt tidigare:

i OS schweiziskan Vreni Schneider 1988, Lichtensteins Hanni Wenzel 1980 och amerikanskan Andrea Mead-Lawrence i Oslo 1952;

i VM italienskan Deborah Compagnoni 1997, schweiziskan Erika Hess 1982, österrikiskan Marianne Jahn 1962 och österrikiskan Dagmar Rom i Aspen 1950.

Börja alltså ladda för några trivsamma februaridagar i St Moritz, där Sverige för 55 år sen tog fyra OS-guld. Det enligt almanackan sista den gången, 6 februari 1948: Mora-Nisses på femmilen.

Slutfilosoferat för idag.

Eller som ett annat serbokroatiskt ordspråk lyder: "Medan de vise filosoferar, lever dårarna."

Här är Sveriges 13 alpina dubbelsegrar

Lasse Sandlin

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN