Almenäs och Pärsons tidsskillnadskaos

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYONGCHANG. Prime time i Sverige är mitt i natten i Sydkorea. 

Det ställer till det för Anja Pärson och Jessica Almenäs som ska programleda Discoverys kvällsprogram under OS

– Anja har tänkt ett galet skiftschema, säger Almenäs. 

Sydkorea ligger åtta timmar före Sverige i tid. Tidsskillnaden kan ställa till det för de aktiva innan de hunnit acklimatisera sig. 

För Jessica Almenäs och Anja Pärson handlar det om att stanna kvar i svensk tid. Duon ska leda Discoverys kvällssändning under OS och sändningen sker mellan 04.00-08.00 sydkoreansk tid. 

– Vi har försökt hålla oss vakna på nätterna och det tänker man ska vara enkelt för det är ju ändå svensk tid. Men det är som att kroppen vill gå efter ljuset så när det börjar bli mörkt blir man trött helt enkelt. Så jag har kämpat lite, säger Almenäs och fortsätter: 

– Jag brukar gå och träna med nätterna. Vid mittnatt går jag till gymmet, kör en timme cykeln och sedan lite yoga. Sedan läser jag på och ringer hem för de är ju vakna. Jag försöker hålla igång, men sedan kommer man till en punkt när det inte går längre.

Sover på soffan

Almenäs planerar att försöka leva efter den svenska tidzonen, medan Anja Pärson har en lite annorlunda plan.

– Jag har ingen tidzon. Jag kallar det nollzonen, säger hon och fortsätter: 

– Nu blir det bokstavligen dygnet runt. Vi har ”call time” (samlingstid) klockan tolv på kvällen, sedan börjar vi vid tre och slutar vid åtta på morgonen. Det är lite pusslande för jag vill vara på plats och kolla. De säger att jag inte behöver, men ska man vara trovärdig och sitta och prata om förutsättningar måste man vara på plats och se dem i ögonen. Jag vill göra ett bra jobb. 

Det blir ingen lång nattsömn för dig alltså? 

– Mitt mål är ändå att ha 5-6 timmar sammanhängande. Men när det börjar bränna på och bli avgörande moment då kan de bli 3-4 timmar här och någon timme här och där. Jag har förberett dem på att styra ihop lite soffor så att jag kan dunka två timmar på hubben. 

Almenäs tre sömntips 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM