”Hörde att Moa var nöjd – det får hon aldrig vara”

SPORTBLADET

OS blev en flopp för Moa Hjelmer. 

Orsaken? 

Hon saknade motivation. 

En förklaring som olympiska mästarinnan Sanya Richards-Ross är kritisk till. 

– Jag hörde hur hon sa att hon var nöjd, det är det enda du inte får vara, säger hon till Sportbladet.

Foto: Möts i kväll.

I kväll radar världens sex snabbaste kvinnor på 400 meter upp sig på Stockholms stadion i vad som mer eller mindre är en repris på OS-finalen. 

Mitt i superfältet återfinns också Moa Hjelmer. En slags andra chans på den OS-final hon hoppades på inför London, men som försvann i ett svagt försökslopp på 52,86. 

Analysen av den svaga tiden så här knappt två veckor efter OS handlar inte om skadekänningar eller förkylningar, utan om motivationsproblem. 

– Det är ganska enkelt. Mitt stora mål för säsongen var EM, jag gjorde bästa möjliga resultat där och tog guldet. Även om man försöker lägga om sina mål så behöver man lite tid på sig. Jag har egentligen bara gått runt och varit nöjd och då är det svårt att få tillbaka den där riktiga taggningen, säger hon. 

Beröm – och kritik

Olympiska mästarinnan Sanya Richards-Ross fanns också med på presskonferensen.

Amerikanskan berömde Hjelmers ödmjukhet, fina tider och framtidsutsikter, men var samtidigt väldigt frågande till svenskans förklaring av OS-insatsen. 

– Jag hörde hur hon sa att hon var nöjd, och det är den enda person hon inte får vara. Du kan aldrig vara nöjd, du måste alltid pusha dig framåt, säger världsstjärnan.

Målet: Stadionrekord

Själv har Richards-Ross försökt att redan nu ställa om sig efter guldet i London i jakt på snabba tider.

– Målet är att slå Stadionrekordet, det är 49,70 och något jag velat slå en längre tid, säger hon och erkänner att diamanten som hon i så fall får är något hon längtat efter. 

– Ja, en kvinnas bästa vän. Lite guld och lite diamanter, det vore perfekt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott