Mejla

Robert Laul

Lottningen gav jubel för både HIF och AIK

Publicerad:

Lyckas båda lagen ger det en enklare väg till Europa i framtiden

Foto: Scanpix
Hoppas på seger AIK är nöjda med att få möta Pontus Wernbloom och Rasmus Elms CSKA Moskva.

Helsingborg fick den motståndare de ville ha.

Celtic får hälsa på hemma hos Henke.

Ändå jublades det högst i Solna.

AIK har ju chansen att trycka till Pontus Wernbloom igen.

Så har det lottats i de internationella klubblagstävlingarna och förutsättningarna känner ni förstås till. Helsingborg är redan klara för Europa Leagues gruppspel men kan nå Champions Leagues vid seger i dubbelmötet med skotska Celtic.

AIK måste skicka ut ryska storklubben CSKA Moskva över två matcher, då är Gnaget garanterade sex till och det rasslar till i kassan där också.

Drömmen, inte bara för HIF- och AIK-fans, utan för alla som bryr sig om svensk fotboll är att båda lyckas, då rasslar till det med så kallade koefficientpoäng vilket innebär bättre seedning i kommande kvalspel och en enklare väg ut i Europa för lagen i toppen av årets allsvenska.

Malmö FF gör alltså klokt i att hålla tummarna för Helsingborg…

Så vad ska man säga om Helsingborgs och AIK:s chanser?

Jag ger HIF 30–35 procent, Celtic vinner två av tre matcher lagen emellan.

Celtic var det motstånd tränarn Åge Hareide ville ha på förhand, dels för att alla vet vilken typ av fotboll Neil Lennons gäng spelar, dels för att skotska Premier League knappt har startat och laget är inte uppe i fullt matchtempo.

Dubbel glädje i Glasgow

I helgen vann Celtic premiären mot Aberdeen med 1–0 med Mikael Lustig och Mohamed Bangura utanför truppen. Spelare som naturligtvis hade varit gjutna i samtliga allsvenska lag men i Lustigs fall konkurrerar han mot den ytterst lovande walesaren Adam Matthews, 21, och vad gäller Bangura har han varit svårt skadedrabbad ända sedan han lämnade AIK förra hösten.

I Glasgow togs lottningen emot med dubbel glädje. Helsingborg betraktas som en drömlott och fansen kan samtidigt besöka the King of king’s i hemstad. Om Henrik Larsson är på det humöret kan han säkert dryga ut lönen från Lands- krona med att sälja biljetter till en guidad rundtur i trädgården.

Bilder på Henke prydde de flesta skotska nätartiklar som rapporterade om mötet i går, det är riktigt inte samma fokus på Thomas Sørum.

Inte alls, faktiskt.

AIK:s motståndare CSKA behöver kanske inte heller någon närmre prestation, ni såg dem i Champions League i våras där de föll mot Real Madrid i åttondelsfinal trots 1–1 hemma i Moskva med Pontus Wernbloom som målskytt i debuten. Gott om bekanta namn som frisparksspecialisten Keisuke Honda, EM-succémannen Alan Dzagojev, den avige Zoran Tosic – och Rasmus Elm då, som svept vodkan, avslöjat sina vänsterideal och skrivit på.

Framgång för fotbollen

Direkt lottningen var klar började det gnabbas på Twitter, ex-IFK:aren Wernbloom skrev:

”För tredje året i rad blir det svenskt motstånd i Europa League. CSKA–AIK!”.

Gnagets mittfältare Robert Åhman Persson replikerade snabbt:

”Välkommen till Råsunda. Ska jaga dig”.

Om Celtic vinner två matcher av tre mot Helsingborg, ja då lär väl CSKA vinna tre matcher av två mot AIK. Hur det än går är båda lagens prestationer så här långt en framgång för svensk klubblagsfotboll, ett kvitto på att utvecklingen länge har gått i rätt riktning även om stegen är små.

Förändring kan gynna Sverige

I fjol nådde MFF EL-gruppspelet, i höst kan Sverige ha ett lag i Champions League för första gången sedan 2000 (även då Helsingborg) OCH ett lag i Europa League. En delförklaring är förstås Uefa-president Michel Platinis beslut att reformera kvalspelet så att fler lag från mindre fotbollsländer lyckas kvalificera sig. Utnyttjas den bjudningen på rätt sätt kan Sverige på sikt bli ett land som hävdar sig bättre i internationella klubblagssammanhang även om det är mycket jobb att göra också.

AIK:s matcher i Europa League

Andra kvalomgången:

AIK–FH Hafnarfjördur 1–1

FH Hafnarfjördur–AIK 0–1

Tredje kvalomgången:

AIK–Lech Poznan 3–0

Lech Poznan–AIK 1–0

NÄSTA OMGÅNG:

AIK möter CSKA Moskva. Matcherna spelas 23 och 30 augusti.

HIF:s matcher i Champions League

Andra kvalomgången:

The New Saints–Helsingborg 0–0

Helsingborg–The New Saints 3–0

Tredje kvalomgången:

Slask Wroclaw–Helsingborg 0–3

Helsingborg–Slask Wroclaw 3–1

NÄSTA OMGÅNG:

Helsingborg möter Celtic. Första matchen spelas på Olympia 21 eller 22 augusti, returen 28 eller 29 augusti.

avRobert Laul

Publicerad: