Skidstjärnan: ”Få det som ett slag i ansiktet...”

Foto: Pontus Orre
SPORTBLADET

PYEONCHANG. Stina Nilsson har precis hängt sin tredje OS-medalj runt halsen.

Men först hemma kommer hon förstå vad hon ställt till med.

– Jag tror att man kommer att få det som ett slag i ansiktet när man kommer på svensk mark, säger skidstjärnan.

Foto: Pontus Orre
Stina Nilsson med silverkompisen Charlotte Kalla

Efter sprintguldet sprutade tårarna, efter det andra stafettsilvret var det ren och skär men samtidigt avslappnad glädje.

– Det känns som att både jag och Charlotte har en trygghet med att vi har kommit i bra form. Då har man kul, säger Stina Nilsson efter medaljceremonin.

Hon kunde aldrig föreställa sig inför OS att det skulle sluta med tre medaljer, ett guld och två stafettsilver. Eller sluta och sluta, det finns faktiskt en möjlighet kvar på söndagens tremil.

”Slag i ansiktet”

Hur stort det ändå är tror Stina Nilsson att hon kommer att förstå när hon kommer hem.

– I och med att man lever i OS-bubblan och inte tar åt sig allt som skrivs i Sverige så tror jag att man kommer att få det som ett slag i ansiktet när man kommer på svensk mark, säger Stina Nilsson

Hmm, ett skönt slag i ansiktet?
– Det tänker jag se det som...

Efter VM ifjol blev det också uppståndelse. Och när sommaren kom drabbades Stina Nilsson både av en fysisk reaktion och en mental stress.

Hon tvingades backa och ta det lugnt och berättade i juli om hur hon slutade läsa sina mejl och skärmat av och dragit ned på träningen för att samla ny kraft.

En viss lösning har mamma Karin bidragit med.

– Hon är anställd av mig en dag i veckan för att göra ekonomiska bitar och lite mediala bitar men Katarina är den som gör mest med media, säger Stina Nilsson.

”Hoppas det ska bära frukt ekonomiskt”

Katarina Medveczky är pressansvarig för Svenska skidförbundet och bistår även Stina Nilsson personligen i kontakter med media.

– Vi kommer att få jobba mer, Stina...det kommer vi att få göra, säger presschefen och ger Stina Nilsson en klapp på axeln efter tredje svängen på pallen.

Så lär det vara.

Ser inte dollartecken

På Svenska skidförbundet finns Johan Sares, längdchef men också den som hjälper Stina Nilsson privat med sponsorkontrakt.

– Stina gick genom rutan under Tour de Ski förra året och att följa upp med detta är förstås inte dåligt, säger han.

Hur mycket kommer OS-framgångarna att betyda tror du?

– Det är jättesvårt att veta det innebär, men framgång är alltid positivt. Jag hoppas för hennes skull att det ska bära frukt ekonomiskt.

Managern - i det här fallet - har inte märkt någon konkret intresse redan nu. Att bygga relationer och samarbetsavtal tar tid.

Sen handlar det om att inte Stina Nilsson ska belasta för hårt heller.

– Det beror på hur mycket Stina klarar av, hur mycket tid hon kan lägga ner. Stina har varit förnuftig, hon har inte sprungit iväg och sett dollartecken, hon är noga med skidåkningen och tar inte på sig mer än hon klarar av och behärskar, säger Johan Sares.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM