Bjöd på handsprit – efter blundern

SPORTBLADET

Här skakar de hand – trots bacillskräcken: ”Jag visste inte om det...”

1 av 9 | Foto: Prins Daniel och prins Carl-Philip var snabbt framme för att gratulera Lassi
Karonen till finalplatsen. Plötsligt kom handslaget. Karonen, som undvikit den typen av kontakt för att minimera risken för smitta, tar prinsens hand...

LONDON. Smittor finns på fingrar och naglar, så Lassi Karonen vägrar konsekvent ta folk i hand.

Minuter efter att roddaren gått till OS-final kom han i ett läge där han tvingades tveka, riskbedöma och bryta mot hälsoföreskrifterna.

– Man får göra ett undantag för en prins, säger han.

2008 var Lassi Karonen i Peking för att ta medalj. Han vann sin semifinal, men sjuknade in inför finalen och pustade sig i mål som sexa.

Fyra år senare har 36-åringen strikta regler för att undvika smittor.

Han är restriktiv med intervjuer, är noga med kosten och tar aldrig någon i hand. Av rädsla för bakterier och virus håller han helst ett par meters avstånd till främlingar.

Men ibland tvingas han till undantag.

I går rodde Karonen taktiskt och tog sig till fredagens final. När han varvade ner kallades han till en brygga där två killar väntade. Den ena sträckte fram handen och Lassi tog den.

”Imponerande insats”

Minuter senare pratar Sportbladet med handskakarna. Båda är prinsar.

– Imponerande insats, säger prins Daniel och lägger till:

– Vi ser fram emot det här.

Visste du om Karonens bacillskräck?

– Nej, det visste jag inte.

När Lassi Karonen möter Sportbladets reporter hälsar han genom att sätta handflatorna mot varandra och bocka.

– Jag har lärt mig nu, säger han.

Det verkade som att du pratade med prinsarna om tennis?

– Ja, det var de som tog upp det, att det var lite skillnad på sport och sport. Att man får var en speciell typ av person för att välja en sådan här plågsam idrott.

Tog fram handsprit

Lassi Karonen pratar med sin tränare Per ”Pliggen” Andersson på väg från stadion. Han tar upp prinsens handslag och att han gärna skippade reglerna för en sekund.

– Han berättade att han gjorde ett undantag för en prins. Vi har satt upp regler, men inget kan vara hugget i sten, säger Andersson.

Dessutom fanns en förmildrande omständighet. Efter hälsningarna fiskade prins Daniel upp en flaska handsprit ur fickan. Lassi Karonen tvättade bort alla eventuella virus och bakterier som hoppat över från den kungliga handen.

– I vissa fall får det gå bra, särskilt om det är första gången man träffar prinsen. Hade reportrarna haft handsprit hade det kanske också gått bra att hälsa en gång, säger Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS