”Han gjorde bort sig & seglade huvudlöst”

SPORTBLADET

Svenska sportchefen jublar över misstaget

Storbritannien hade guldet i sin hand – men gjorde bort sig.

Från TV-soffan kunde nyblivne pappan Stefan Rahm, sportchef för Svenska seglarförbundet, se Fredrik Lööf och Max Salminen segla hem guldet.

– Engelsmannen gjorde bort sig, han måste ha blivit nervös, säger Rahm till Sportbladet.

Svenske sportchefen Stefan Rahm lämnade OS innan den dramatiska avslutningen i starbåt för att bli pappa. Från TV-soffan, med sin två dagar gamla dotter i famnen, följde Rahm den dramatiska avslutningen.

”Två guld för mig”

– Hon ligger här, så det är två guld för mig den här veckan. Det känns helt sjukt bra. Man vill givetvis vara på plats och gärna ge Fredrik en stor kram men han får så många andra kramar ändå så den kan vänta tills han kommer hem, säger Rahm.

Seglingen slutade i stor dramatik. Sverige var tvingat att ha sex båtar mellan sig och Storbritannien för att snuva hemmahoppet Iain Percy/Andrew Simpson på guldet. Det såg länge omöjligt ut men britterna klappade igenom fullständigt i avslutningen och var inte bättre än åtta i mål.

”Måste blivit nervös”

– Det var ett fantastiskt race och Fredrik ger sig inte. Han tar Nya Zeeländarna också trots att han kunde slappnat av och tänkt att ”silvret är klart”. Men han plockar ändå sista båten. Sedan gör engelsmannen bort sig. Han måste ha blivit nervös. Jag vet inte om han ville bevaka brassen men mycket måste ha pågått i det huvudet.

Vad hände egentligen i avslutningen?

– De var så fokuserade på att det var ett race mellan tre båtar. Alla har skrivit upp på bommen hur många båtar de får ha mellan sig för guld och hur många för silver. Seglarna har väldigt stort fokus på de delarna. Det som hände var att vindarna var väldigt ihoptryckta och det blev avgörande. Om man inte får den sista vindbyn in till målgång så sitter du nästan fast i klister på vägen ner. När engelsmannen tog sig in mot målet såg det bra ut i början men sedan får de inte den sista vindbyn och då har han lagt sig i ett så dumt läge att det nästan är huvudlöst.

– Han skulle ha seglat offensivare från början. Det passar inte honom att segla defensivt. Det var som i en fotbollsmatch när du backar hem för att försvara. Det såg veligt ut till höger och vänster.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS