Klar seger tog Bajen till semi

Foto: Kenta J nsson / BILDBYR ÅN
Adam Gilljam jublar efter 2-0-målet.

avEmil Carlsvärd

SPORTBLADET

ZINKENSDAMM. Det krävdes fem matcher för att kora en vinnare i kvartsfinalen mellan Hammarby och Vetlanda.

Men på Zinkensdamm kom till slut avgörandet.

Bajen är klart för semi, där Sandviken står för motståndet.

– Det blir ju svårt att ta sig in i det här laget nu. Det är ett vinnande koncept, säger Christoffer Fagerström till Sportbladet.

Hammarby hade chans att avancera till semifinal i bandyslutspelet i torsdags. Men efter Vetlandas seger med 7–5 tog smålänningarna matchserien vidare till en femte avgörande drabbning på Zinkensdamm.

En match där Hammarby hade kniven mot strupen för att inte upprepa bedrövelsen tredje gången gillt – nämligen att åka ut i kvartsfinalen vilket de grönvita gjort de två senaste årens slutspel.

Men det började bra för Bajen.

Tre mål på 27 minuter

Ryssen Ilja Grachev satte 1–0 till hemmalaget redan i den åttonde minuten. 2–0 kom på straff efter 20 spelade, vilket fylldes på till 3–0 genom Robin Sundin som distinkt sköt bollen i det bortre krysset.

Hammarby hade ett kraftigt spelövertag under första halvlek, och uppträdde raka motsatsen mot förra matchen där stockholmarna var långsamma och spelade omständigt.

Vetlanda å andra sidan skapade sitt första riktiga läge 30 minuter in i matchen, och var rejält under isen första fyrtiofem.

Andra halvleken fortsatte på samma inslagna linje, även om Vetlanda började växa in något mer i matchen.

Klara för semifinal

Men Bajen visade klass den här söndagen. Efter dryga timmen satte Ilja Grachev sitt andra mål för dagen upp till 4–0.

Efter ytterligare ett par nätrassel skrevs resultatet till slut till 7–2 för hemmalaget. Det blev aldrig riktigt spännande, där Bajens offervilja och spelglädje fällde avgörandet.

– Det känns jätteskönt. Vi har kämpat jättehårt i den här kvartsfinalserien, men vi känner oss starka på hemmaplan. Det har inte varit några större problem att ladda till den här matchen, säger lagkaptenen Carl-Johan Rutqvist.

Vad är det som avgör matchen här i dag?

– Vi håller ihop vår defensiv jättebra. Jag tror inte Vetlanda har många klara målchanser faktiskt.

Hammarby är alltså klara för semifinal, där Sandviken står för motståndet. I den andra semin möter regerande mästarna Edsbyn Villa Lidköping.

– Vi vet att det kommer bli tuffa matcher där också. Det gäller att vi är förberedda. Samtidigt kan vi inte sväva iväg, och tro att vi ska till Uppsala direkt. Vi måste ta en match i taget, säger Rutqvist.

Fagerström tillbaka efter avstängning

En som missat tre matcher i rad på grund av avstängning är Hammarbys skyttekung Christoffer Fagerström. Att sitta på läktaren och titta på är inget som 25-åringen är van vid.

– Nej, och det är ju inget man hanterar heller. Man vet ju inte alls hur man ska göra. Det är helt bedrövligt att sitta vid sidan om. Men så är det, nu får vi glömma det som varit och ta den här veckan som kommer nu.

Fagerström lär vara tillbaka i laget i den första semifinalen mot Sandviken. Då vill han bidra precis som han gjort förut.

– Det blir ju svårt att ta sig in i det här laget nu. Det är ett vinnande koncept, säger han och ler. Nej men, jag får försöka bidra med det jag brukar göra: hårt jobb och försöka göra lite poäng framåt, det gamla vanliga i stort sett. För mig handlar det om att komma in i matchtempo igen, nu har jag varit borta här under två perioder. Huvudet är på en helt annan nivå än vad kroppen vill.

ARTIKELN HANDLAR OM