Norska stjärnan bryter OS - avstår femmilen

Tog beslutet efter samtal med morfar

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Andreas Hillergren/TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Tre guld får räcka.

Johannes Hösflot Kläbo, 21, avbryter OS och åker hem till Norge.

– Jag ringde min morfar i natt och vi kom fram till att det här är rätt beslut, säger han.

Han kom till OS som en av de största favoriterna på längdsidan.

Efter en trevande inledning på skiathlon har Johannes Hösflot Kläbo, Norges suveräna 21-åring, levererat och tagit guld i sprint, stafett och sprintstafett.

Efter sprintguldet berättade norrmannen om den inre pressen som gjort att han hade haft svårt att sova. Känslan efter det tredje guldet var därför enorm.

Det är sjukt! Jag hade inte drömt om det på förhand. Jag hade som mål att ta en individuell medalj så skulle jag vara nöjd. Det är otroligt men det är bara att le och se tillbaka på några fantastiska dagar här, sa han efteråt.

”Ringde morfar”

Natten till torsdagen ringde Johannes Hösflot Kläbo sin morfar och tränare, Kåre, och efter en stunds övervägande bestämde han sig för att lämna återbud till femmilen och åka hem.

– Jag kände helt enkelt att jag är mätt. Det är krävande att köra skidlopp och man måste vara motiverad för att göra det. Om jag känner mig lite osäker så är det bättre att ge bort platsen, för det finns andra åkare som är motiverade till 110 procent, säger Kläbo.

Hans beslut hyllas av lagkamrater och tränare.

– Det är rätt beslut, är du inte 100 procent motiverad i en femmil tar du ändå inte medalj. Ett väldigt vuxet beslut av Johannes, säger tränaren Tor Arne Hetland till Sportbladet.

Norges lag

Norge ställer upp med Hans-Christer Holund, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby och Emil Iversen. Valet av Iversen skedde senare under eftermiddagen och grundar sig på hans förmåga att avsluta lopp starkt.

Niklas Dyrhaug ger unge Kläbo sitt stöd, även om norrmannen ”ger upp” en medalj.

– Han har ju haft ett jättelyckat mästerskap och hade säkert kunnat utmana om guldet på en femmil. Därför tycker jag det är stort av honom att ge bort platsen, det visar vilken bra människa han är, säger Dyrhaug.

Sett till möjligheterna ska man påpeka att Kläbo är ung och har, som så ofta för åkare som är tidigt i karriären, inte samma erfarenhet av distanser av den här karaktären.

Tränaren Tor Arne Hetland är dock övertygad om att Kläbo hade haft chans på guld även i femmilen.

– Johannes kan allt. Han är redan en komplett åkare. Jag hade inte varit överraskad om han hade lyckats i en femmil redan i detta OS, säger Hetland.

LÄS MER: OS TV-tider fredag 23 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Publicerad: