”En helt otrolig dag för mig”

SPORTBLADET

Webber äntligen vinnare – i sitt 130:e GP-lopp

130 lopp utan seger - men i Tyskland lyckades Mark Webber äntligen.

Trots att han bestraffades av tävlingsledningen.

– Det är en helt otrolig dag för mig, säger Mark Webber.

Foto: Bubblar av lycka Mark Webber firar efter sin första seger i Formel 1. FOTO: GETTY IMAGES

Australiensaren har kört 130 F1-lopp, men aldrig vunnit. I går säkrade han sin första pole position och sedan vann han sitt livs första lopp.

– Efter loppet på Silverstone så ville jag så gärna vinna och jag trodde att jag skulle ha bra chanser här. När jag hade pole så visste jag att jag hade en riktigt bra chans och jag tänkte att det enda som kunde stoppa mig var regnet, men det var uppehåll, sade Mark Webber på presskonferensen efter loppet.

Problem i starten

Men han hade problem. Redan i starten stötte han samman med Brawns Rubens Barrichello, som startade tvåa och han tvingades att köra igenom depån en gång extra.

– Jag förlorade starten mot Rubens, jag trodde att han gick till vänster, men han körde rakt fram och jag träffade honom, säger Mark Webber.

– Jag fick ta straffet och bita ihop, men det gick bra ändå.

Vägen till den första segern har varit lång för australiensaren Mark Webber, han inledde sin F1-karriär som testförare redan 1999 och körd sin första säsong för Minardi 2002. Red Bull är hans fjärde team, men det är först i år som han har en bil som kan vinna lopp.

Årets tävling inställd

Men det var nära att han aldrig kom till start i år. Han bröt benet när hans mountinbikecykel kolliderade med en bil under en tävling som han själv arrangerade och han missade därför en stor del av försäsongen.

Efter den olyckan har årets tävling ställts in.

– Det var en väldigt svår vinter, Sebastian visade under vinterns tester att bilen var riktigt bra så jag fortsatte att motivera mig och kämpade för att komma tillbaka, säger han.

– Så ett stort tack till alla som hjälpte mig att komma tillbaka.

Och tillbaka är han. Mark Webber är ny VM-trea och bara 22.5 poäng bakom VM-ledaren Jenson Button samt 1,5 poäng bakom Sebastian Vettel, hans Red Bullkollega på andra plats.

Nu återstår åtta lopp och nästa körs i Ungern den 26 juli

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1