Alpint

Karriären kan vara över

Av: 

Patrik Thornéus

SPORTBLADET

”Känns fruktansvärt trist”

VAL D’ISèRE. För dryg en vecka sedan fick Jessica Lindell Vikarby, 24, sitt stora genombrott.

I går tog säsongen slut efter en våldsam krasch – och i värsta fall kan hela karriären vara över.

– Det känns fruktansvärt trist och tungt, säger hon.

Jessica Lindell Vikarby lämnar Medical Center.
Jessica Lindell Vikarby lämnar Medical Center.

Jessica Lindell Vikarby startade som nummer 31

i störtloppsträningen och när klockan på henne försvann i målområdet förstod alla att någonting hade hänt. Anja Pärson började blänga mot backen och bakom avspärrningarna stod Jessicas mamma Boel och pappa Stefan och var oroliga.

Minuterna gick och ingen visste någonting.

Till slut spreds uppgifter om att hon hade kraschat och efter en halvtimme kom en gråtande Jessica Lindell Vikarby ned i en räddningspulka.

– Jag stod i svängen och såg allt. Det var en riktigt otäck krasch, säger farttränaren Ulf Emilsson.

”Hade inte en chans”

Jessica Lindell Vikarby hade fel linje in i en skarp högersväng och istället för att chansa valde hon att köra på fel sida om porten.

– Där var det fruktansvärt mycket snö och Jessica hade inte en chans, säger Ulf Emilsson.

Skidorna gick i sär och det högra knäet vek sig. Hon fortsatte sedan med våldsam kraft in i skyddsnätet och därefter slungades hon ut i banan igen. Jessica Lindell Vikarby hasade ett 50-tal meter innan hon fick stop. Hon ställde sig snabbt på skidorna igen och i svåra smärtor gled hon bort från pisten och satte sig alldeles intill skyddsnätet. Där fick hon hjälp av sjukvårdspersonal, som gjorde en första undersökning på plats.

Sedan sattes hon i en räddningspulka och transporterades till målområdet för vidare färd med ambulans till Medical center i centrala Val d’Isère.

Efter drygt två timmar fick Jessica Lindell Vikarby chockbeskedet.

– Läkarna gjorde en röntgen och man kunde konstatera att främre korsbandet troligtvis är av. Dessutom har hon tänjt ut ett ledband, säger förbundskaptenen Thomas Stauffer.

Hem till Stockholm

Strax efter klockan fem kom Jessica Lindell Vikarby ut från Medical center. Hon hoppade på kryckor och försvann snabbt in i en väntande bil för vidaretransport till svenskhotellet.

– Jag mår efter omständigheterna bra och är vid gott mod, men det känns fruktansvärt trist och tungt, säger hon till förbundets hemsida.

I normala fall tar det sex månader att läka ett avslitet korsband, men det finns inga garantier för att det kommer att bli helt bra igen. I värsta fall kan karriären vara över. Jessica Lindell Vikarby har tidigare missat en hel säsong på grund av ett avslitet korsband, men då handlade det om det vänstra knäet.

24-åringen, som för bara en dryg vecka sedan fick sitt stora genombrott, kommer att lämna VM-byn omgående – troligtvis redan i dag.

– Nu ska jag åka hem till Stockholm och göra magnetröntgen och sedan gå vidare därifrån, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint