Poker

Konsten att vara trovärdig

SPORTBLADET

Bluffar, del 4

Många amatörspelare missar ett av pokerns absoluta grundläggande element när det gäller bluffandet: att agerandet måste berätta en trovärdig historia.

Jag har redan i ett tidigare avsnitt framhållit att ett framgångsrikt bluffande kräver försäljningsteknik, anpassad efter situationen. Ställ dig själv frågan: ”Är detta det sätt som jag skulle ha agerat på, om jag verkligen hade haft den hand jag vill få de andra att tro att jag har?” Om svaret på den frågan är nej, och du vet om att du är uppe mot goda spelare, så kommer sådana blufförsök att i längden kosta dig pengar.

En specifik faktor som ofta kan fälla dig, när du försöker dig på en klassisk bluff med en svag hand, är obeslutsamhet.

När du försöker dig på en sådan bluff måste du nästan undantagslöst vara bestämd i ditt agerande; du måste framstå som stark. Tar du mer än några sekunder på dig att bestämma dig för om det är värt att försöka bluffa i en viss situation, har du missat din chans. Dina motspelare kommer då att anta att skälet till att du dröjde var att du inte stod inför ett kristallklart beslut, och därför syna dig.

Se dig som en säker person

Och på samma sätt som ditt agerande måste framstå som självsäkert, måste du få din motståndare att känna sig lika säker?... på att en läggning är det enda rätta, som svar på din bet, höjning eller checkhöjning. Du vill inte att det ska finnas någon tvekan i sinnet hos honom. Om du åstadkommer förvirring, så är det kontraproduktivt; förvirring leder till nyfikenhet – och nyfikenhet kan leda till en för dig förödande syn.

En bra bluff med en svagare hand är vilseledande, men aldrig förvirrande. Stanna upp och läs föregående mening en gång till! Berättar ditt agerande en trovärdig historia, får du lättare din motspelare att acceptera att du har en starkare hand än vad han har.

Är ditt agerande inte det, har du förvirrat honom och han vet inte vad han ska tro. Många kommer då att välja att ta en ”sinnesfridssyn”, bara för att få reda på sanningen och sedan kunna sova gott om natten.

Träna alltså in förmågan att kunna fatta sekundsnabba beslut.

Berättar ditt agerande före floppen, och sedan efter floppen och eventuellt också efter turn och river, en trovärdig historia? Om inte, får du vara beredd på att bli ordentligt avslöjad.

Dan Glimne

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker