Femte snabbaste tiden i världen

SPORTBLADET

Trots supersuccén nobbar Alshammar VM

Hon slog svenskt rekord, besegrade Europamästarinnan Sarah Sjöström och noterade den femte snabbaste tiden i världen.

Men trots dundersuccén på 100 m fjäril i SM stänger simstjärnan Therese Alshammar dörren för distansen i VM.

– Jag sparar det till framöver. Jag behöver mer träning på loppen och mer rutin, sade hon.

Alshammar hade tidigare planer på att testa 100 m fjäril på VM i Rom i slutet av juli.

Men hon lade ned planerna för en tid sedan och plockar inte upp dem trots kanontiden 57,56 i Tinnerbäcksbadet i Linköping på lördagen. Alshammar slog personligt rekord med två sekunder och svenskt rekord med 34 hundradelar.

– Nej, jag har inte ändrat mig. Det kommer jag inte att göra. Jag kommer att fortsätta ha fokus på 50 m fritt och 50 m fjäril, sade Alshammar.

Hårt program

Tränaren Johan Wallberg var inte lika kategorisk, men sade:

– Det är en tuff första dag på VM med lagkapp. Men blir hon sugen så varför inte?

VM-programmet talar emot en satsning på 100 m fjäril. Försök och semifinal på grenen går redan den första VM-dagen då också lagkappen 4x100 m fritt avgörs.

– Det kan bli fyra hundringar första dagen och sedan ytterligare en (fjärilsfinalen) dagen efter. Det kan gå ut över hennes medaljchanser på 50 m fritt och 50 m fjäril senare i veckan. Men det är något som hon måste få tid att reflektera över och ställa det mot de andra medaljchanserna, sade förbundskapten Thomas Jansson.

Skulle Tessan ändå välja att simma 100 m fjäril på VM får i så fall Gabriella Fagundez maka på sig. För regerande Europamästarinnan Sarah Sjöström är gjuten och varje nation får ställa upp med högst två simmare per gren.

Rekordsnabb Sjöström

Sjöström gjorde också ett kanonlopp i kölvattnet bakom Alshammar och hennes 57,87 var svenskt juniorrekord med tre hundradelar. Den 15-åriga jättetalangen är nia i världen i år på sin EM-gulddistans. Alshammar gick ut rasande snabbt, hade 26,18 efter halva loppet och var då 1,54 sekunder före Sjöström på andra plats.

– Egentligen ville jag inte simma, men det är väldigt bra träning för 50-metersdistanserna och man får dem att kännas som en baggis. Tankarna var att jag skulle simma så lätt som möjligt och stå på så länge det gick. Det kanske inte var så smart taktik, men väldigt rolig träning, sade en nöjd stjärna som kroknade rejält på slutet men kunde hålla undan för Sjöström med knapp marginal.

Största medajhoppet

Alshammar har varit i kanonform hela året och träningen i Australien har betytt mycket. Hon är det största svenska medaljhoppet inför VM och siktar på medalj i bägge sina individuella starter – om det inte rent av blir tre...

Även Sara Thydén slog till med ett svenskt seniorrekord på lördagskvällen. Thydén vann 400 m medley på 4.46,38 – en putsning av Stina Gardells tidigare rekord med 1,10.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning