Mejla

Erik Niva

FOTBOLLS-SÅNGER

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Erik Niva rankar allsvenskans bästa

sjunger Blåvitts nya klubblåt får toppbetyg av Niva.
sjunger Blåvitts nya klubblåt får toppbetyg av Niva.

Liverpool har sin ”You’ll Never Walk Alone”, Real Madrid har sin ”Hala Madrid” – och långsamt har även Sverige insett att en fotbollsmatch ramas in av musik.

Sportbladets Erik Niva rankar här klubbarnas kamplåtar.

AIK

Åh, vi é AIK

Traditionen, identiteten, allsången... Hade inte texten passerat gränsen till det direkt fåniga i några passusar hade det varit maxbetyg.

Brommapojkarna

Ledmotivet till Star Wars

Varför då?

Djurgården

Sjung för gamla Djurgår’n

Snart 40 år gammal tillhör den seriens äldsta, men den säger inget om Djurgården som inte kunnat gälla någon annan klubb.

Elfsborg

Stå upp för Elfsborg

De får ett extra plus för att de i alla fall har försökt, men tonträffen är inte rätt. För svulstigt, för pompöst.

Gais

Underbart att vara Gais:are

Ett snäpp för spexig i både tonläge och tonfall – att rimma ”pajsare” med Gais:are är att gå ett steg för långt – men karaktären finns där.

Gefle

Vi är Gefle IF

Taggig oi-punk från stadens egna skrålare Battled Scarred. Funkar helt okej.

Göteborg

Snart skiner Poseidon

Att skriva en fotbollshymn på beställning är verkligen inte enkelt, men Joel Alme kommer undan med sin vemodiga vardagsromantik. Han har fattat vad det här handlar om.

Halmstad

Varje dag som går så älskar vi HBK

En cover på en cover på en cover, som gått från att vara sorglös till att bli ett pekoral. Det musikaliska hantverket är skickligt, men texten får Gyllene Tiders vanliga vardagspoesi att verka djup.

Hammarby

Just idag är jag stark

Allt vad en inmarschlåt kan och ska vara. Säger allt om Hammarby, utan att handla om Hammarby. Överlägsen.

Helsingborg

Tom Hark

I England har den här gamla new wave-hiten inkorporerats i läktarkulturen. Även om HIF gjort en grej av sin anglofili och satt HIF-trubaduren på att skriva en ny text så kan aldrig sången bli deras.

Häcken

My Hero

Jaha, vad är det för snille som bestämt att det ska spelas en helt intetsägande Foo Fighters-låt när Häcken faktiskt sitter på ett trumfkort som ”O Hisingen, O Hisingen”?!

Kalmar

KFF är bäst

Det är en sak att spela på den stora pretentionsstråken om man är Roma – men det är långt från Vivaldis ”Fyra Årstider” till Fredriksskans.

Malmö

MFF-hymnen

Man märker ju vad de försöker göra, men de hittar bara inte rätt. Anslaget är smått melankoliskt – sedan kommer de militäriska marschtrummorna och den floskeltyngda texten och förstör allt.

Trelleborg

Blå som stål

Ny för i år, och inte alls så tokig. På väg mot något riktigt stort, men istället för att lyfta låten så kommer refrängen och raserar den med sitt rim på ”gummimetropol” och ”stål”.

Örebro

Framåt Svartvitt

En stilstudie i hur man gör allt fel. Man bjuder in Kenneth & the Knutters och drar på sig en skinnväst. Man tror att en fotbollsarena och en after ski-pub är typ samma sak.

Örgryte

Så skönt att vara Öisare

Ny för i år – och totalt värdelös. ”Go West”-melodin till plastigt technokomp?! Hur fan tänkte ni?

Av: Erik Niva

Publicerad: