Tennisförbundet utreder skandalmatchen

Av: Elisabet Wahl

Publicerad:
Uppdaterad:
Förbundskapten Mats Wilander var mycket upprörd efter Andreas Vinciguerras match mot Israels Dudi Sela.
Foto: SCANPIX
Förbundskapten Mats Wilander var mycket upprörd efter Andreas Vinciguerras match mot Israels Dudi Sela.

SPORTBLADET

MALMÖ. Internationella tennisförbundet ser allvarligt på Israels psykningar av Andreas Vinciguerra.

Sporbladet.se kan avslöja att överdomaren Jane Harvey i dag kallade Davis Cup-kaptenerna till ett extrainsatt möte.

– Israelerna mår nog rätt dåligt, säger Mats Wilander

Den svenske DC-kaptenen var väldigt upprörd efter Andreas Vinciguerras förlust mot Dudi Sela. När spelarna tackade för matchen stoppade han den formstarke israelen vid nätkanten och klargjorde vad han tyckte.

– Jag sa att det är för jävla dålig etikett, säger Mats Wilander.

”Det är skandal”

Han syftar på en händelse i slutet av femte och avgörande set. Det var då reserven Noam Okun lämnade Israels bänk, tog sin stol och vandrade till motsatt planhalva där han satte sig i höjd med baslinjen.

Syftet, att psyka Vinciguerra och samtidigt peppa sin landsman, var uppenbart.

Den oskrivna regeln säger att åskådare endast får lämna sina platser i samband med sidbytena.

– Det är skandal. Måste man göra allt för att störa rytmen i matchen? Amir Hadad gjorde likadant i ”Tompas” match. Det är katastrof att det ska sluta på ett så här tråkigt sätt, sa Wilander.

Andreas Vinciguerra, som även blev störd av skrik och slag mot reklamskyltarna, protesterade hos domaren vilket fick ITF:s utsända överdomare, Jane Harvey, att prata med spelare och ledare på Israels bänk.

Kallades till möte

I dag visade brittiskan på nytt att hon och ITF ser allvarligt på händelsen genom att kalla Mats Wilander och Israels DC-kapten Eyal Ran till ett möte.

– Det ska inte få hända igen, att man tar med sig sin stol och rör sig mitt under en match. Men nu har det redan hänt. Fy fan vilken dålig stil. Det har hänt i varje match vi har spelat mot Israel. Det tyder på en dålig sportslig uppfostran, att ingen har sagt hur de ska uppträda. Att vinna till varje pris är ett uttryck som inte ska få finnas. Man ska inte tänja på reglerna, säger Mats Wilander till sportbladet.se

Dudi Sela, som nyligen gick till semifinal i ATP-turneringen i Memphis, förväntades vinna lätt mot Vinciguerra men tvingades till en oviss femsetare. Först efter tre timmar och 50 minuters spel kunde han slå in matchbollen som betydde 4-6, 6-3, 3-6, 6-3, 11-9.

– Det är så jävla osportsligt. Det är svårt för ”Vinci” att inte ha den här bortförklaringen. Det går inte att komma ifrån, säger Mats Wilander.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN