Segergesten: En Mellbergare...

Foto: Foto: BILDBYRÅN
KOPIAN Björn Ferry går i mål som segrare i Anterselva. Och firar på klassiskt vis. ”Har aldrig sett Mellberg göra mål, så det är helt omöjligt att jag kopierat honom”, säger Ferry.

När Björn Ferry gled över mållinjen i Anterselva – som segrare – gjorde han Olof Mellbergs berömda målgest från landslaget.

Eller?

– Va? Vem har sett Mellberg göra mål? Inte jag i alla fall, säger Björn Ferry förvånat.

Originalet – Olof Mellberg. FOTO: ULF HÖJER

Björn Ferry är glödhet inför VM som inleds den 14 februari i Sydkorea. I fredags blev han tvåa i sprinten och han följde upp den framgången med att vinna gårdagens jakstart.

Det var hans andra världscupsseger i karriären – och den andra i just italienska Anterselva, där han vann samma distans i fjol.

– Jag är bra på hög höjd och kanske borde alla tävlingar köras här. Mig skulle det passa, säger Björn Ferry och skrattar.

”Himla häftigt”

Han gick ut knappt fyra sekunder efter sprintsegraren Emil Hegle Svendsen, Norge, och det kom att stå mellan dem – till en början. Tätduon kom till sista skjutningen med en bom vardera och på sista stå var Björn Ferry kallast. Han sköt fullt medan norrmannen drog på sig en straffrunda.

– Det var så himla häftigt att komma in där och få skjuta ett avgörande mot just Hegle Svendsen. Han leder ju världscupen, säger Björn Ferry.

Han sköt fullt och när han plockade upp stavarna såg han i ögonvrån att norrmannen missat ett skott.

– Tänkte vara lite kaxig och säga åt honom att ”vi ses i målfållan”, men jag vågade inte. Men jag kände mig rätt säker när jag lämnade vallen, säger Björn Ferry.

Det blev aldrig någon match.

Ferry var 17,6 sekunder snabbare än tvåan Simon Eder, Österrike i mål och han hade ytterligare ett par sekunder tillgodo på trean Emil Hegle Svendsen.

”Den är från 20-talet”

På slutet kunde Björn Ferry njuta.

Inne på målområdet hade han råd att vinka åt publiken och när han gled över mållinjen knöt han båda händer och gjorde en – Olof Mellberg?

– Har aldrig sett Mellberg göra mål, så det är helt omöjligt att jag kopierat honom. Däremot tänkte jag göra något riktigt klassiskt och den där segergesten är nog från 20-talet, säger Björn Ferry.

Tävlingarna i Anterselva är de sista innan VM och Björn Ferry har plötsligt blivit en het guldkandidat.

– Ja, jag är väl favorit nu. Det är ingen idé att försöka komma med några bortförklaringar. Jag antar att till och med morsan tror det, säger Björn Ferry.

Någon press känner han inte.

– Det handlar ju bara om idrott. Press är inget bra ord.

Hur menar du?

– Äger du ett litet företag och måste sparka alla tre anställda... Det är press.

I dag kör herrarna masstart i Anterselva.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte