”Helt surrealistiskt”

SPORTBLADET

Mästaren föll för första gången på sju år: ”Jag försökte provocera honom”

1 av 4

Den längsta segersviten i UFC:s historia är bruten.

I natt förlorade superstjärnan Anderson Silva, 38, för första gången på över sju år.

– Han förtjänar en returmatch, säger UFC:s president Dana White.

Han har vid mer än ett tillfälle kallats den bästa MMA-fightern genom alla tider och var fram tills i natt obesegrad, med 16 raka segrar, i UFC:s oktagon.

Men trots Silvas oslagbara statistik fanns det flera som trodde att brottaren Chris Weidman, 29, skulle kunna hota "The Spider".

De fick rätt.

Matchen började också som många hade trott. Weidman satte press och lyckades ta ner Silva på golvet. Efter bra tryck och nästan ett lyckat benlås från amerikanen lyckades Silva komma upp på fötterna.

”Det kändes långsökt”

Silva som är en av de bästa boxarna i MMA-världen såg sedan oerhört sjävsäker ut. Med sitt fina fotarbete dansade han runt den kortare Weidman som hade svårt att komma åt med sina slag.

Med sänkt guard demonstrerade Silva sin överlägsenhet på ett nästan hånfullt sätt. Flera gånger uppmanade han Weidman att attackera, bara för att glida undan och kontra.

Andra ronden började som den första slutade. Med Silva som retfullt dansade runt och showade för publiken.

Men publikfrieriet skulle bli mästarens fall.

Under en sekund av okoncentration, och med sänkt guard, träffade Weidman med en vänster som sänkte Silva. En av de största skrällarna i UFC:s historia var ett faktum.

Den nyblivna mellanviktsmästaren Chris Weidman var omtumlad efter matchen och erkände att han nästan inte vågade tro på seger inför mötet med superstjärnan Silva.

– Jag har förstås drömt om att vinna det men det kändes långsökt. Det här är helt surrealistiskt, sa han.

”Försökte provocera honom”

En stund efter matchen pratade han med ESPN:

– Det är galet. Jag trodde att jag skulle luta mig tillbaka och vila efter det här, men i stället känner jag mig hungrig. Jag vill bli bättre, säger Weidman och fortsätter:

– Jag visade mig inte från min bästa sida så jag ser fram emot att gå fler matcher och hålla hårt i det här bältet.

För Silva kom förlusten som en chock men på den efterföljande presskonferensen erkände han sina misstag.

– Jag försökte provocera honom och få honom att falla in i "mitt game". Men han gick inte på det och min taktik fungerade inte. Jag har bara mig själv att skylla, säger han.

UFC:s president Dana White lovade snabbt Silva en returmatch.

– Ingen gillar att förlora, men Anderson vet nästan inte hur man förlorar, han kommer inte ihåg hur det känns. Det här måste sjunka in nu.

– Silva har gått obesegrad sedan 2006 och slagit alla – han förtjänar en returmatch, säger White till mmajunkie.com.

Men enligt Silva själv kan en returmatch dröja:

– Om tre eller fyra månader kanske jag funderar på vad jag ska göra här näst. Just nu kan jag inte tänka på en returmatch. Jag vill bara vara ensam och tänka igenom allting, säger stjärnan.