Rosberg vann kaoslopp

SPORTBLADET

Fyra bakdäck exploderade under F1-loppet på Silverstone

Foto: Lewis Hamiltons bakdäck exploderade på åttonde varvet.

Lewis Hamiltons däck exploderade när han hade ledningen av Storbritanniens GP.

Sedan hände samma sak igen, igen och igen.

– Det var ren tur att vi tog oss i mål, säger Fernando Alonso.

Lewis Hamilton, som hade pole position, gjorde en bra start, men Mercedesförarens lopp förstördes på det åttonde varvet när han fick punktering på vänster bakdäck. Däcket slets sönder på Wellingtonrakan och han haltade tillbaka till depån, två varv senare hände nästan exakt samma sak på nästan samma ställe för Ferraris Felipe Massa. På det 15:e varvet så hände samma sak igen för Toro Rossos Jean-Eric Vergne på Hangarrakan och även om samtliga stall varnade sina förare för att använda sig av curbsen när de accelererade ut ur de snabba kurvorna eftersom däcken då överhettade och exploderade, så förstördes ännu ett däck.

På det 46:e varvet försvann McLarens Sergio Perez sedan hans vänstra bakdäck kollapsat.

– Då blev  jag riktigt rädd, säger Fernando Alonso, som var trea i mål och låg precis bakom McLarenföraren.

– Det var bara någon centimeter som gjorde att jag inte fick några delar på mig. Det var många mycket riskfyllda moment under loppet och jag hade tur som klarade mig.

Vettel bröt

När Lewis Hamilton tvingades in i depå på det åttonde varvet tog Sebastian Vettel, Red Bull, över ledningen av loppet. Tysken som startade från ruta tre tog sig förbi Nico Rosberg Mercedes, redan i starten och de båda tyskarna behöll sedan greppet om loppet ända till dess att tio varv återstod. Då gick VM-ledarens växellåda sönder och han tvingades bryta. Nico Rosberg, Mercedes, tog över ledningen.

– Detta är en mycket speciell dag för mig, det är en fantastisk känsla. Vi har varit snabba i kvalen länge, men nu hade vi även den snabbaste bilen under loppet och alla i teamet har arbetat otroligt hårt, säger tysken som tog sin andra seger för säsongen.

– Jag ska inte ljuga, men jag blev inte speciellt besviken när Sebastian stannade, men sedan var det ett riktigt bra lopp efter det.

Alonso orolig

Under de avslutande fem varven tvingades han stå emot en attack från Red Bulld Mark Webber som tagit sig förbi Lotus Kimi Räikkönen. Bakifrån kom även Ferraris Fernando Alonso som tog den tredje pallplatsen och eftersom Vettel inte  tog några poäng plockade han in rejält i VM-sammanställningen.

– Jag är naturligtvis glad över poängen, men det är ändå lite blandade känslor, vi har inte tillräckligt bra pace under racen. Det har varit söndagar när vi kanske har tappat poäng, en det ändå känts positivt, men i dag var det inte bra, nu har vi mycket jobb framför oss, säger spanjoren.

Inför nästa deltävling i Tyskland om en vecka skiljer det nu 21 poäng mellan Vettel som leder VM och tvåan Alonso.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1