Svalare mediaintresse för norsk längdskidåkning

Granskning visar att Petter Northug spelar en huvudroll

avDaniel Sörensen

Publicerad:
Uppdaterad:

Petter Northugs beslut att lägga skidorna på hyllan har påverkat norsk medias intresse för herrlängdåkningen i landet.

Det kan få konsekvenser för skidförbundet som går miste om stora annonsintäkter.

– Nu står de inför en utmaning. Jag tror att intäkterna kommer att minska ännu mer nu när han är borta, säger Birger Löfaldli på tidningen Adressa.

Efter att den norske längdskidåkaren Petter Northug, 33, avslutade sin karriär tidigare i vintras har norsk medias intresse för norsk herrskidåkning sjunkit lavinartat.

Landets tv- och radiojätte NRK har tagit fram siffror som pekar på att den skandalomsusade åkaren spelar en större roll för bevakningen av hela skidsporten än vad somliga kanske trott.

Den före detta längdåkningstränaren, numera NRK-experten, Fredrik Aukland samt Adressa-experten Birger Löfaldli berättar i NRK:s granskning om konsekvenserna av mediatomrummet som uppstått efter att Northug pensionerat sig.

– Många mätningar visar på att Northug har haft en enorm inverkan på intäkterna till det norska skidförbundet. De har kunnat nyttja detta i många år. Nu står de inför en utmaning. Jag tror att intäkterna kommer att minska ännu mer nu när han är borta, säger Aukland.

”Det överraskar mig inte”

Analysen som NRK bygger sin granskning på visar att det skrivits 42 procent färre artiklar om herrlängdåkning i norsk media under perioden 20 december (då Northug slutade) till 28 januari jämfört med samma period för två år sedan.

Under VM-säsongen 2016/2017 omnämndes Petter Northug i 60 procent av alla artiklar som behandlade manlig längdåkning.

– Sponsorerna vill vara synliga och jag tror att det kan bli tuffare på annonsmarknaden för skidförbundet om utrymmet i media minskar för norska längdskidåkare. De konkurrerar med andra idrotter, som fotboll, handboll och flera andra sporter, säger Löfaldli och fortsätter:

– Det är ingen kris, utan snarare en normalisering tillbaka till hur det var innan Northug var aktiv. Det är en utveckling som jag förutspått under en längre tid. Detta överraskar mig inte, säger han.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM