”Har aldrig varit med om det här”

Kaos inför sprinten i Tour de Ski

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
SPORTBLADET

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Det råder väderkaos inför sprinttävlingarna i Oberstdorf då regnet vräker ner och åskan dånar över tävlingsområdet inför den planerade etappen i Tour de Ski.

Trots det ska damernas kval genomföras som planerat klockan 12:20 efter att internationella skidförbundet rensat banan på i vinden potentiellt farliga objekt.

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger svenska vallachefen Urban Nilsson.

Halvtimmen före den planerade starten av damernas sprintkval klockan 12:20 dånade åskan över tävlingsspåren i Oberstdorf samtidigt som regnet vräkte ner.

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare. Visst, det har regnat men aldrig så här, säger svenska vallachefen Urban Nilsson.

”Tas bort av säkerhetsskäl”

Vid 12:11 kom beskedet att tävlingen trots allt ska genomföras. Detta samtidigt som extra säkerhetsåtgärder vidtas kring spåret.

”Tävlingsledningen har bestämt att kvalet ska genomföras som planerat. Alla objekt som kan blåsa bort (uppblåsta portar och så vidare) kommer tas bort av säkerhetsskäl”, skriver Fis i ett pressmeddelande.

”Kommer bli ett helvete”

Redan under tisdagen varnade tävlingsledningen för att en förväntat kraftig vind kunde hota tävlingarna. Åkarna var också medvetna om att förhållandena kunde bli prövande.

– Det kommer säkert att bli ett helvete, men det är bara att gilla läget. Då kan det gå bra ändå, om det regnar är det många som kommer att hänga med huvudet, sa Calle Halfvarsson till Sportbladet då.

BILDEXTRA: Tour de ski 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM