INGA OROSMOLN

SPORTBLADET

Lindberg: Ligger före Aten i planeringen

Ett år kvar – och ont om orosmoln på horisonten.Pekings planering håller.

–?De ligger bra mycket längre fram än Aten gjorde vid samma tid, säger Gunilla Lindberg, vicepresident i Internationella Olympiska Kommittén.

Det är ett år kvar till de olympiska spelen i Peking invigs. Klockan åtta på kvällen den 8 augusti 2008 startar invigningsceremonin på nybyggda Pekings Nationalstadion. Siffran åtta anses vara ett lyckotal i Kina.

Gunilla Lindberg har varit i Peking en hel del efter att det blev klart att staden ska arrangera OS.

–?Jag har varit där var tredje månad för att se hur det går, säger Lindberg.

Hon berättar att de flesta arenor mer eller mindre redan är färdigbyggda och att organisationen ligger långt fram i planeringen.

–?De ska ha testtävlingar för bland annat rodd, kanot och segling i helgen, så de ligger bra till.

Bättre än tidigare arrangörer?

–?Ja, de är bra mycket tidigare än Aten.

11 nybyggen

Organisationen kring Peking-OS har inte drabbats av olympisk hybris. Bara 11 nya arenor har byggts medan 11 stycken har renoverats till OS-standard. Nio temporära arenor kommer också att användas under spelen.

– Det har gjort att det har gått lite snabbare, i Aten var man tvungna att bygga allting nytt, säger Gunilla Lindberg.

122 nya miljöprogram

Det finns dock saker som inte är fullt så bra. Luften i Peking är inte den bästa. Trafiksituationen är ännu värre.

–?Det kommer tusen nya bilar per dag i Peking, då blir det så. Men de ska ha speciella OS-filer, något som användes även i Aten.

Bland annat har Peking instiftat 122 nya miljöprogram för att råda bot på den rådande situationen. 50 elektriska bussar ska gå runt OS-området.

–?Det är väldigt koncentrerade spel. Det är en bit till seglingen och hästtävlingarna avgörs i Hong Kong, annars är allting fokuserat kring Olympic Green, säger Gunilla Lindberg.

Olympic Green är en 1?135 hektar stor park i centrala Peking. Den kommer att innehålla 13 arenor när den står färdig, bland annat Pekings Nationalstadion och simarenan.

OS I SIFFROR

Pelle Johansson