Svensk fotboll öppnar gränserna

SPORTBLADET

Inga begränsningar för utländska spelare

Uppsala (TT)

Svensk fotboll öppnar gränserna för utländska spelare och Djurgården, Hammarby och Trelleborg kan tvingas bort från sina hemmaarenor.

Det var några av de beslut som togs på fotbollsförbundets representantskapsmöte.

Medlemmar från landets samtliga fotbollsdistrikt och representanter från förbundsstyrelsen, Svensk elitfotboll och Elitföreningen damfotboll träffades i Uppsala för att ta beslut om ändringar i nästa års tävlingsbestämmelser.

Huvudfrågan blev reglerna kring utländska spelare. Tidigare har högst tre spelare från icke EU/EES-länder fått vara med samtidigt.

I och med lördagens beslut, som togs enhälligt och utan diskussion, öppnas gränserna.

– Vi hade att välja mellan att bryta mot lagen eller att följa EU:s regler, säger fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Inte orolig

En av klubbarna som redan i våras ville få en ändring till stånd var Helsingborg, som under den gångna säsongen hade spelare från Algeriet, Benin, Brasilien, Kongo-Kinshasa, Mali, Rwanda, Uganda och Zambia i truppen. Klubben menade att begränsningen stred mot EU:s bestämmelser, men fotbollförbundet avvisade kraven med anledning av att en ändring mitt under säsongen helt skulle ha ändrat på förutsättningarna för de allsvenska klubbarna.

Kritiker menar att beslutet innebär kan göra det svårare för svenska talanger att etablera sig i allsvenskan. Lars-Åke Lagrell är kluven till lördagens beslut, som visserligen gör att förbundet slipper tidsödande tolkningar och tvister, men som samtidigt kan innebära problem för landslaget:

– Landslaget kommer att drabbas på sikt. Vi får ju färre spelare att välja mellan, sade Lars-Åke Lagrell till TT i torsdags.

En som inte oroar sig är fotbollslandslaget förbundskapten Lars Lagerbäck, som vill tona ner riskerna med regeländringen.

– Jag tror inte att det blir några större effekter. Jag tror inte att klubbarna tar hit andra- eller tredjeklass-spelare, utan att de börjar förstå att man måste vara väldigt selektiv när man värvar spelare.

– Jag hoppas att diskussionerna som har varit kring misslyckade utlandsvärvningar kommer att få satsningen på egna talanger att öka.

Plankrav

Föreningen Svensk elitfotboll har drivit kravet på att samtliga allsvenska lag ska spela på arenor som har plantäckning och planvärme. Nu har Ljungskile, som tidigare var utan, sett till att ordna med det. Trelleborg och Djurgården är dock fortfarande utan och riskerar därför att tvångsförflyttas till Malmö Stadion respektive Råsunda.

– Vi för diskussioner med klubbarna, men om det är så att de inte är på väg att bygga nya arenor eller inte ordnar med faciliteter så blir konsekvensen att de flyttas, säger Lars-Åke Lagrell till TT.

Att Kalmar och Malmö FF får spela vidare på arenor utan värme och täckning beror på att de snart ska bygga nytt.

Även Hammarby hotas av arenaflytt om klubben inte löser säkerhetsproblemen på Söderstadion. Vid flera tillfällen har föremål kastats och skadat matchfunktionärer.

Mattias Danielsson/TT