En sekund från seger

SPORTBLADET

Johan Olsson friidrottsstyrka gav första pallplatsen på fyra år

Foto: Så nära Marcus Hellner spurtade starkt och tog in nio sekunder på sin sistasträcka – ändå saknades det en halvsekund till seger. Men de svenska herrarna var nog nöjda med sin tredjeplats.

Johan Olsson gjorde sitt livs lopp och tog Sverige till första stafettpallen på fyra år.

Hemligheten?

– Friidrottsstyrka. Jag kör samma program som Christian Olsson, Carolina Klüft och Sanna Kallur, säger Olsson.

Foto: Johan Olsson.

Marcus Hellner på sistasträckan var visserligen den som bokstavligen, via en stark spurt, förde upp det svenska laget på första pallplatsen i världscupen på fyra långa år.

Men Hellner får ursäkta – söndagens store svenske åkare var Johan Olsson, 27, som på sin andrasträcka, i tuffast tänkbara konkurrens (Lukas Bauer! Axel Teichmann! Odd-Björn Hjelmeset!), tog Sverige tillbaka in i stafetten.

– Det bästa jag har åkt någon gång, säger Olsson, som också var bäste svensk (elva) på lördagens 15 kilometer klassiskt.

”Vi måste skärpa oss”

Fyra år – så lång tid ska det inte ta till nästa gång, va?

– Nej, absolut inte. Vi har egentligen ett lag som ska vara på pallen hela tiden. Vi måste skärpa oss helt enkelt.

Johan Olsson tillhör inte de tunga namnen i svensk längdåkning men han har en förmåga att toppa sig till de stora mästerskapen och göra bra stafetter där.

När ska du slå till individuellt i världscupen och vara på pallen?

– Jag hoppas att det blir snart för jag har aldrig varit så bra som i år.

”Jag har varit lite valpig”

Hemligheten stavas styrketräning enligt friidrottsmodellen.

SOK:s träningsrådgivare Leif Larsson har i år kopplats till längdlandslaget och Olsson är den som kanske anammat de nya idéerna mest och bäst.

– Jag har varit lite valpig i kroppen förut då jag varit så tunn muskulärt. Styrketräningen har fått dubbelt så hög prioritet den här säsongen.

Vad är det för styrketräning?

– Friidrottstyrka. Jag kör i stort sett samma program som Christian Olsson, Carolina Klüft och Sanna Kallur: frivändningar, komplex styrka och mycket hopp, säger Olsson.

Han vill också nämna tekniktränaren Ola Rawald, som i dag i Sportbladet även hyllas av skidskyttedamerna, och förbundskapten Bengt Stattin.

– Bengt offensiva inställnig till träning och Olas otroliga kunnande i teknik har varit en väldig lyckad formel för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM