Anrell: Det är bevisföring lika sjuk som mot fångarna på Guantanamo

SPORTBLADET

Brottarbråket är ett klassiskt exempel på usel konflikthantering.

I dag verkar frågan vara:

Vilka ska stängas av - Helena Allandi och Ida-Therese Karlsson eller brottningsförbundets pampar?

Eller kanske SVT-sportens krönikör Jonas Karlsson?

Krönikör Karlsson gick i en märklig krönika i Sportspegeln i söndags till attack mot de två brottarbrudarna - och mig.

Mig kallade han populist. Det är en sån som fjäskar för folkviljan.

Tjejerna kallade han mobbare.

Han krävde avstängning över OS 2008.

Det var en något märklig krönika. Jag vet mig aldrig ha varit med om en krönikör som så tydligt gör sig till talesman för en part i ett personligt bråk. Utan att ens redovisa varför.

Han hade, sa han, läst ett brev om som handlade om mobbning - men talade inte om på vilket sätt de anklagade tjejerna mobbat sina andra brottarkollegor. Bara att.

Det är bevisföring lika sjuk som USA:s och CIA:s mot fångarna på Guantanamo. Man fängslas utan att få veta varför.

Ett okritiskt språkrör

Jag är lite oroad över krönikör Karlsson.

Oroad över ifall den gamle släggkastaren gjort sig till ett okritiskt språkrör för några gamla kraftsportkollegor eller några ospecificerade tränare. Lyssnat - utan att höra.

När man i stället läser de rapporter som kom fram i går i media så framstår avstängningen som ännu mer bisarr.

De har "synts för mycket i media".

Ja huh.

De har varit för tuffa i matchträning med andra tjejer.

Ja huh.

Jag säger: vill man vara med på världsnivå i en kampsport som brukar resultera i blomkålsöron och blåmärken och medaljer för de bästa måste man nog tåla lite tuffa tag. Det kanske till och med är bra. De som inte vill vara med på det ska kanske syssla med nåt annat.

Konstsim, kanske.

Eller skriva krönikor, kanske.

I övrigt var kritiken väldigt tunn. Till slut finns inte mycket annat kvar än ett brev från en pappa (!) till en av de avstängdas svåraste konkurrent om en OS-plats, en illa skött konflikt och en krönikör som inte ens hans egen redaktion trodde på ett dygn senare.

Så kan det gå.

Dålig konflikthantering

Karlssons roll blir lite bisarr.

I gårdagens sportsändning fanns han alltså inte med. I stället valde redaktionen att låtsas som om han inte existerade och talade om att brottningsförbundet tydligen insett att det inte fanns några skäl att stänga av tjejerna längre - trots att Karlsson krävt lagens strängaste straff.

Så kan det gå.

Karlssons jämförelse med fallet Zlatan, Mellberg och Chippen framstår också som alltmer korkad... eller populistisk, kanske?

De tre stängdes av, fick veta sitt brott och sen fick alla andra veta deras brott. Enkel rättsskipning. Alla kunde döma och ha en åsikt.

Här gjorde man tvärtom. Guantanamo a la brottningsförbundet.

I går avslöjade SVT att brottningsförbundet i dag sannolikt friar de två avstängda.

Så kan det gå.

Problemet är alltså fortfarande exakt det jag beskrev i min krönika i söndags - den "populistiska". Vi har ett förbund som inte klarat av att hantera en konflikt mellan duktiga idrottsmän och deras ledare, mellan konkurrenter och... pappor?

Vi har dessutom ett förbund som agerat domare utan att redovisa domskäl, vi har en krönikör som sa sig ha på fötterna men står med både tårna och rumpan bar. Har han inte fler "bevis" att redovisa tror jag att Karlsson sitter rejält i klistret.

Dags för en avstängning över OS 2008, kanske?

Lasse Anrell