Motorlistan

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Med Anna Andersson

● Poleposition:

1) Mattias Ekström

Sveriges stjärna kan ta hem sitt andra DTM-mästerskap på söndag. Han blev brutalt avkörd senast och nu väntar en stenhård kamp i det jämna mästerskapet. Ekström, Audi, är två poäng före Mercedes Bruno Sprengler och fyra poäng före teamkollegan Martin Tomczyk. TV: Viasat Sport 1 kl 13.45.

2) PG Andersson

Han och Jonas Andersson vann Spaniens VM-deltävling förra veckan och ska i helgen försöka bli juniorvärldsmästare. Inför säsongsavslutningen delar de ledningen med stallkompisen Urmo Aava. Först i mål tar VM-guldet.

3) Sebastien Loeb

Seger i Spanien senast för fransmannen och nu kör rally-VM på Korsika, hans hemmaplan. Sex poäng före honom ligger finländaren Marcus Grönholm, han har som bäst varit tvåa på Korsika. Tävlingen som kallas för ”10 000 kurvors rally” körs på asfalt. Fyra deltävlingar återstår. TV: Fredag Eurosport 23.15, lördag kl 00.00, söndag kl 23.00, SVT 2 söndag kl 17.00

4) James Toseland

Hondas stjärna är nu dubbel världsmästare i Superbike. Nästa år kör han MotoGP för Tech-3-Yamaha.

5) Tina Thörner

Det blir ett Dakarrally för svenskan 2008. Hon ska köra med Nasser Al-Attiyah från Qatar. Hon skulle ha kört med Colin McRae som omkom i september. McRaes plats tas av den 58-årige fransmannen Bruno Saby, hans kartläsare blir Alain Guehennec.

6) Citroën

Biltillverkaren bekräftar att de ska köra rally-VM i minst två säsonger till. Målet är att vinna både konstruktörs- och förar-VM. Men vad som händer efter 2009 är oklart.

7) Alexander Wurz

Österrikaren har kört sitt sista F1-lopp. Williams förare lämnar med omedelbar verkan och ersätts i säsongsavslutningen av testföraren Kazuki Nakajima. Det ryktas om att motorpartnern Toyota betalt honom en sjusiffrig summa för att få se vad testföraren kan göra i ett lopp.

8) Pierre Lundin

Fyra i F1-loppet i Kina senast, men då handlar det om båtar. Han är sexa i mästerskapet, Jonas Andersson sjua när det återstår fem tävlingar. Leder gör finländaren Sami Selio.

9) Dario Franchitti

Han gör sin NASCAR debut på Martinsville Speedway i Craftsmen Truck Series. Jac Villeneuve var 21:a i sin NASCARdebut och nu diskuterar man om han även ska köra säsongens näst sista lopp i Phoenix. Patrick Carpentier har skrivit på för Evernham.

10) Norifumi ”Norick” Abe

Den japanska MC-föraren omkom i en trafikolycka i måndags sedan han krockat med en lastbil. Han försökte köra om lastbilen, som höll på att vända. Den förre MotoGP-föraren körde 144 GP-lopp mellan 1994 och 2004, han vann tre av dem. I år körde han det japanska superbikemästerskapet. Han blev 32 år.

● Motorstopp

Prodrive

Det verkar som om David Richards får vänta på F1-debuten. Förhandlingarna med McLaren-Mercedes som skulle hyra ut bilar har strandat och det finns ännu inget nytt Concorde Agreement. De nuvarande reglerna säger att enbart konstruktörer får vara med och utan en ändring där är inte Richards hyrlösning legal.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN